Minister Schippers: geen angstverhalen over vleeswaren
Dat stelt minister Schippers van Volksgezondheid naar aanleiding van het WHO (IARC) rapport, waarin een grote reeks bestaande studies over een verband tussen vlees(waren) en (darm)kanker is geïnventariseerd, meldt vlees.nl.
De minister wijst erop dat de Gezondheidsraad de Nederlandse situatie weegt en in relatie zal brengen met het (gematigde) Nederlandse consumptiepatroon.
De Raad komt binnenkort met nieuwe richtlijnen over gezonde voeding. Deze worden volgens de minister door het Voedingscentrum vertaald in de Schijf van Vijf, zodat Nederlanders goede keuzes kunnen maken in wat zij graag consumeren.
Niet nieuw
De minister zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan de constateringen van de WHO), maar dat deze ook helemaal niet nieuw zijn. Schippers wil verder ook niet zo ver gaan om bewerkt vlees op een lijst van kankerverwekkende stoffen te plaatsen.
Schippers is evenmin voorstander van extra wet- of regelgeving. Goede voorlichting, onder meer via de Schijf van Vijf wijst mensen al in de richting van gematigd en gevarieerd eten: „dan kom je een heel eind”, aldus Schippers.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: vlees.nl
Beeld: Ellen Meinen