Belgische vleesketen nu!: +22% voor varkenshouder op bio-varkensprijs
In België is deze week nu! gepresenteerd. Onder nu! wordt varkens- en rundvlees aangeboden, geproduceerd onder eisen die verder gaan die van het Europese biologisch keurmerk. Zo is er nog meer aandacht voor het aspect dierenwelzijn en krijgen de varkens zo veel mogelijk lokaal geteeld voer. Met nu! vlees garanderen de initiatiefnemers 100 procent transparantie en een juiste, eerlijke samenwerking tussen alle belanghebbenden in de keten.
Duroc-Piétrain
De deelnemende boeren houden oude lokale rassen. Voor de varkens is dat het ras Duroc-Piétrain en voor het vleesvee het Franse roodbonte ras Salers. Dit ras wordt vaak ingezet voor begrazing van natuurgebieden. De hele levensloop van het dier wordt op de verpakking vermeld: plaats van geboorte, waar vetgemest en waar geslacht. Er participeren 18 varkenshouders in nu! Het betreft vooral kleine en middelgrote bedrijven uit Wallonië. De varkens worden geslacht in het slachthuis van Charleroi. Die verzekert een dierwaardige behandeling. Uiteindelijk zal het vlees in het winkelschap 22 procent duurder zijn dan ‘gewoon’ biologisch varkensvlees. Deze plus gaat in zijn geheel naar de deelnemende varkenshouders.
Kernwoorden
Kernwoorden binnen nu! zijn: samenwerking, transparantie, rechtvaardigheid en kwaliteit van het product. Door samen te werken komen alle spelers uit de keten bij elkaar met een gemeenschappelijk doel. Er is volledige transparantie over de herkomst van het vlees, de productie- en slachtmethoden en de prijzen en marges van de diverse ketenpartijen. Ervaringen worden regelmatig uitgewisseld. Qua rechtvaardigheid is de insteek van nu! dat elke speler in de keten van zijn of haar beroep/werk moet kunnen leven. Het vakmanschap en de passie van alle personen uit de keten moet te proeven zijn, net als de extra tijd die het dier heeft gekregen om te groeien.