Met watertoevoegingen vertering flexibel bijsturen
Specialistisch advies en begeleiding bij kiezen juiste zuurmengsels
Biggen die na spenen volledig op eigen benen moeten staan, hebben het niet makkelijk. Ze veranderen van omgeving, krijgen meestal andere hokgenoten en moeten het zonder moedermelk doen. “Ze vreten even niet met als gevolg een speendip, verlies aan verteringscapaciteit en het risico op overeten. Daarbij zet de overgang van oude op nieuwe granen en de verlaging van de kopernormen per 13 augustus 2019 de vertering verder onder druk”, benadrukt Verhoeven, Business Development Manager
bij MS Schippers. “Dat zijn extra uitdagingen voor zowel de zeugenhouder als de vleesvarkenshouder om dunne mest bij hun jongste dieren te voorkomen.”
Tijdlijn stressmomenten
De juiste toevoegingen aan het drinkwater beperken de impact van stressmomenten en stimuleren de vertering. “We kennen de werking van onze verschillende zurenmengsels op maag- en darmniveau. Afhankelijk van de problemen op een bedrijf en de voersamenstelling is maatwerk nodig”, stelt de specialist in zuren. “Daarom adviseer ik varkenshouders een tijdlijn van stressmomenten en de effecten ervan in beeld te brengen. Voerschakelingen, vaccinaties en dierverplaatsingen kunnen de vertering ongunstig beïnvloeden en de infectiedruk verhogen. Door daar flexibel op in te spelen met drinkwatertoevoegingen heeft een varkenshouder een extra tool om zijn dieren zulke periodes soepel door te loodsen.”
Volgens Verhoeven zijn varkensbedrijven met drie doseerunits voor watertoevoegingen prima flexibel. “Want naast automatisch kunnen schakelen tussen toevoegingen van een specifiek zurenmengsel, is het nodig continu het reinigings- en desinfectiemiddel Di-O-Clean op het water te zetten. Constant schone leidingen geven optimale zekerheid en maximale ondersteuning van de darmgezondheid.”
Informatie vergaren
MS Schippers zorgt voor advies en begeleiding op maat op basis van de juiste informatie. Voordat bij een varkensbedrijf gestart wordt met de watertoevoegingen, wordt eerst een watermonster geanalyseerd op bufferend vermogen. De pH van drinkwater voor biggen mag niet zo laag worden als de zuurtegraad van water voor vleesvarkens. Ook de zuurcomponenten in het voer worden beoordeeld om een optimale ondersteuning van de maagfunctie te krijgen. “Aangezuurd water is smakelijk waardoor biggen 10 tot 15 procent meer drinken. Dat ondersteunt het verteringsproces en de voeropname”, weet Verhoeven. “Afhankelijk van de problemen van een bedrijf met gramnegatieve bacteriën als E. coli en Salmonella of grampositieve kiemen als Streptokokken en Clostridium zetten we een zuur uit de MS Goldfeed-reeks in. Het zijn geen wondermiddelen, maar als iemand er bewust mee bezig is, helpt het om extra rendement te behalen.”
Meer informatie: www.schippers.nl