Redacteur en varkenshouder ontvangen agrarische studiebeurs
Zij zijn samen met leghennenhouder Roy Tomessen uit Doetinchem en melkveehouder Willem van der Schans uit het Limburgse Well gekozen.
Studieonderwerp
Het Nuffield scholarship 2016 wordt wereldwijd uitgereikt aan ongeveer 70 boeren die het in zich hebben om ‘leadars of the industry’ te worden. Dat zijn personen die op dit moment al hun nek uit steken en bijzondere prestaties verrichten op of rondom hun bedrijf.
Met een Nuffield scholarship krijgen zij de kans om zichzelf en daarmee hun bedrijf en sector verder te ontwikkelen. Het komende anderhalf jaar verblijven ze minstens zes weken in het buitenland om zich te verdiepen in een studieonderwerp naar eigen keuze, meldt Nuffield Nederland in een persbericht.
Blikveld verruimen
Dat doen ze om hun blikveld te verruimen en kennis en inspiratie op te doen door met elkaar in gesprek te gaan over onderwerpen waar je misschien niet dagelijks bij stil staat. Naast hun eigen bezoeken aan het buitenland, laten zij op hun beurt aan buitenlandse boeren de ins en outs van de Nederlandse landbouw zien.
Het doel van een Nuffield scholarschip is ‘to develop people to make a difference in the world of agriculture’. Het is ooit opgestart door de Engelse Lord Nuffield (van de Nuffield trekkers en Morris auto’s). Nu bestaat het Nuffield netwerk uit ruim 1.600 boeren over de hele wereld. In Nederland wordt het initiatief onder andere ondersteund door de Rabobank, Privon en Global Dairy Farmers.
Meer boerenregie
Ruben van Boekel is al vanaf zijn studie geïnteresseerd in het opzetten van vleesconcepten en het creëren van meer boerenregie. Hij combineert het werk op het varkensbedrijf van zijn ouders met een baan als redacteur bij Pig Business. Zijn leerdoelen zullen vooral gefocust zijn op het toevoegen van meerwaarde aan varkensvlees, maar daarnaast blijft ook het mestvraagstuk hem bezig houden.
Op het bedrijf van Suzanne Ruesink en haar ouders in Aalten, wordt naast melkvee en vleesvarkens jaarlijks een Farm & Country Fair georganiseerd. Suzanne kijkt naar de relatie tussen boer en burger, specifiek in de varkenshouderij.
Ze is benieuwd in hoe verre het mogelijk is om consumenten direct onderdeel van je bedrijf te maken en of dat je rendement op de lange termijn kan verhogen. Suzanne hoopt tijdens haar Nuffield reis onder andere Nieuw Zeeland, Amerika en Brazilië te bezoeken.
Buitenland staat niet stil
Op de Nuffield najaarsbijeenkomst in Dronten op 29 oktober werden de vier nieuwe scholars bekend gemaakt. Begin maart gaan zij gezamenlijk naar de Contemporary Scholars Conference in Ierland, de officiële aftrap van hun 1,5 jaar durende scholarship.
Op de Nuffield najaarsbijeenkomst presenteerden scholars van eerdere jaren hun bevindingen. Annechien ten Have sprak vol enthousiasme over haar scholarship en de reizen die ze hiervoor heeft gemaakt. Naast dat het erg inspirerend was, was het volgens haar ook zeker confronterend.
„Als varkenssector denken wij in Nederland altijd zeer innovatief bezig te zijn. Maar het buitenland staat ook zeker niet stil. In bepaalde ontwikkelingen lopen zij zelfs op ons voor. Als sector zullen we dus goed om ons heen moeten blijven kijken om bij te blijven.”