75 miljoen euro voor jonge boeren
„De terugloop in het aantal bedrijven wordt als negatief voor de leefbaarheid van het platteland beschouwd”, had minister Schouten in januari al geschreven. „Het kabinet vindt het daarom wenselijk dat meer bedrijven met een goed continuïteitsperspectief overgenomen kunnen worden en zich kunnen doorontwikkelen.”
In de brief van januari had ze al aangekondigd om 75 miljoen euro uit te trekken voor jonge boeren; vandaag geeft ze meer details.
Het grootste deel van het bedrag wordt gebruikt voor een zogenaamd Vermogensversterkend krediet (VVK). Hiermee kunnen financierders leningen verstrekken aan jonge boeren die maximaal drie jaar geleden een bedrijf hebben opgestart of overgenomen. Via het VVK staat de overheid hiervoor garant. Omdat jonge boeren niet zelf garant hoeven te staan voor deze leningen, wordt de totale leencapaciteit - het bedrag dat een bedrijf kan lenen - hiermee vergroot.
Duurzame ontwikkeling
Het VVK wordt als nieuwe regeling ondergebracht onder de bestaande Borgstelling MKB-Landbouwkredieten. Door gebruik te maken van een al bestaande regeling kan het nieuwe krediet relatief snel in werking treden; vanaf 1 januari zullen boeren hiervan gebruik kunnen maken. Tot die tijd kunnen financiers producten ontwikkelen op basis van het VVK. Boeren die van deze regeling gebruik willen maken, kunnen een kredietovereenkomst afsluiten met een deelnemende financier. Deze financier dient vervolgens de overeenkomst in bij RVO voor de borgstelling van de overheid.
„Met het VVK ontstaat extra financiële ruimte om te investeren in duurzame bedrijfsontwikkeling”, schrijft minister Schouten. De investering moet daarom wel bijdragen aan minstens één van de criteria van de Meetlat Kringlooplandbouw, zoals het sluiten van kringlopen, het versterken van de positie van de boer in de keten of dierenwelzijn. Het geld mag verder niet worden gebruikt om grond, fosfaat- of dierrechten aan te kopen, omdat dat een prijsopdrijvend effect heeft.
Coaching en opleiding
Van het bedrag zal 11 miljoen euro worden gebruikt voor een Programma Duurzame Bedrijfsovername. In dit programma zullen onderwijsinstellingen, agrarische dienstverleners en andere partijen ondersteuning bieden bij bedrijfsovername. Het gaat daarbij om advies en begeleiding op terreinen als de sociaal-emotionele aspecten van bedrijfsovername, financieel inzicht, verdienmodellen, competenties en vaardigheden, en handelingsperspectieven in de maatschappelijke context.
„Het opzetten of overnemen van een bedrijf en dit toekomstbestendig maken vraagt naast agrarische kennis ook kennis van ondernemerschap bij jonge agrariërs”, schrijft de minister, en ze vertelt dat dit opleidings- en coachingsprogramma er is gekomen op verzoek van de jonge boeren zelf. „NAJK is van het begin af aan nauw betrokken bij de invulling van het opleidings- en coachingsgedeelte”, schrijft ze. De organisatie is straks ook betrokken bij het testen en het implementeren van het programma.