Afzet van vochtrijke voedermiddelen varkenshouderij blijft gelijk
De totale afzet in tonnen droge stof is met 2 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met ruim 1,3 miljoen ton droge voeder grondstoffen. De belangrijkste vochtrijke diervoeders zijn evenals in 2017, aardappelproducten, tarwegistconcentraten, perspulp, tarwezetmeel, bierbostel, maisglutenvoer en wei. Samen nemen deze producten 90 procent van de afzet van vochtrijke diervoeders voor hun rekening.
De hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen in het dagelijkse rantsoen van Nederlandse varkens was in 2018 gelijk met 2,9 miljoen ton. Het aanbod van aardappelproducten en zuivelproducten in de varkenshouderij was hoger en dat van tarwezetmeel en tarwegistconcentraat lager dan in 2017. De belangrijkste producten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, zuivelproducten en tarwegistconcentraten.
In de rundveehouderij werd 2,72 miljoen ton vochtrijke diervoeders afgezet. Dit is ruim 4,6% hoger dan het voorgaande jaar. De afzet van perspulp, bierbostel en aardappelpersvezels was hoger dan in 2017. In de rundveehouderij zijn de grootste producten perspulp, bierbostel, aardappelpersvezels, tarwegistconcentraat en vers maïsglutenvoer.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: OPNV