Builenbrand in maïs ontwikkelt snel
De hete, droge zomer heeft maïsplanten gevoelig gemaakt voor de builenbrandschimmel. Diverse partijen constateren dat de schimmelbollen zich momenteel snel ontwikkelen, door het vochtige weer. Builenbrand wordt veroorzaakt door de brandschimmel Ustilago maydis die bepaalde delen van de plant aantast. De grote zwarte schimmelbollen in de kolf maken het product minder smakelijk. De schimmel zelf is niet giftig, vaak zijn juist op deze planten ook andere schimmels (Fusarium, Aspergillus en Penicillium) aanwezig die wel giftige stoffen produceren. Deze mycotoxinen zijn schadelijk voor de ontwikkeling van (jonge) biggen.
Naast het risico van gifstoffen moet men ook bij 10 procent aangetaste planten (de kolf volledig aangetast) rekening houden met 4 procent lagere drogestofopbrengst en lagere voederwaarden.
Wanneer sprake is van builenbrand aantasting in de voor CCM of korrelmaïs bestemde percelen is het zinvol te overwegen deze te ruilen met andere percelen. Door de aantasting, vaak gepaard met fusarium-aantasting, is het gewas ook minder stevig. Omdat CCM en korrelmaïs langer moeten afrijpen, bestaat de kans op legering.
Tekst: Henk Wassink
Beeld: Henk Wassink Communicatie
Bron: www.edepot.wur.nl