'Etiketten van vleesproducten zijn vaak misleidend'
Voorbeelden zijn vleeskroketten met minder dan de helft van de op het etiket aangegeven hoeveelheid vlees, saté die bestaat uit samengeperste kleine stukjes vlees en lams- en kalfsvlees dat van gevogelte afkomstig is.
Dat blijkt uit een grootscheeps onderzoek van zeven aangesloten organisaties, waaronder de Consumentenbond in Nederland. De organisatie wil daarom dat de lidstaten de Europese regels veel strikter dan nu gaan toepassen.
Frauderen te makkelijk
Consumenten moeten hun aankopen namelijk kunnen baseren op eerlijke, correcte en complete etiketten, zo stelt BEUC/directeur Monique Goyens: „Het is nu zo makkelijk om te frauderen dat er geen reden is om te stoppen.”
De Europese Commissie moet ook betere definities opstellen voor vleesproducten en -bereidingen. Volgend jaar worden wel nieuwe initiatieven verwacht over onder meer nitraat in voeding.
Toevoegen water vermelden
Behalve de Nederlandse kroketten en saté voldeden ook in andere landen veel producten niet aan de regels. In België bevatte de filet américain vaak niet de verplichte 70 procent rundvlees. Met creatieve namen als ‘Préparé du chef’ wordt die eis omzeild en kan er varkensvlees toegevoegd worden.
Volgens de BEUC wordt ook de hoeveelheid vlees in bijvoorbeeld vleesspiezen lang niet altijd goed gemeld. Als er meer dan 5 procent water wordt toegevoegd, zoals vaak gebeurt, dan moet dat worden vermeld. Een andere manier waarop de consument wordt misleid is het niet vermelden dat het vlees mechanisch van het karkas is verwijderd met als gevolg een lagere kwaliteit.
Tekst: Lauk Bouhuijzen