Column: Sommige varkenshouders ontvangen nu al 2 euro
De varkensprijs vindt weer langzaam zijn weg naar boven. Maar voor de komende blijft het in Nederland nog even rustig. De Duitse Teleporc verhoogde echter dinsdag met 1 cent en vrijdag met 2 centen en schuurt daarmee tegen een nieuw record aan. Of deze 3 centen de vooraankondiging zijn dat de Duitsers aanstaande woensdag de prijs al gaan verhogen, waag ik echter te betwijfelen.
Franse varkensprijs stijgt met 5 centen
Het aanbod loopt weliswaar terug, maar dit zal wellicht nog net te hoog zijn om de slachterijen te dwingen de prijs al te verhogen. We laten ons evenwel graag positief verrassen. Onze zuiderburen houden het op een stabiele notering en zullen net als in Nederland pas wat gaan doen als de prijzen naar boven gaan. De Fransen, die het vaak bij een kleine stijging houden, zetten nu het gas erop met 5 centen op donderdag. Voor hen is dit een fikse stijging en daarmee wordt toch wel de richting van de West-Europese markt aan gegeven.
Nederland houdt zich nog even rustig. Het aantal slachtingen is weer dalende en de vraag naar varkens stijgt. Daar is denk ik alles wel mee gezegd. De grote kartrekker is op dit moment China en niet zozeer de vraag uit Europa. Laat dat duidelijk zijn. De notering in China is in drie weken tijd (eind augustus) van 2,44 euro gestegen naar een recordhoogte van 3,11 per kilogram levend gewicht en de verwachting is dat de stijging nog wel verder doorzet. Dat we hier volop van profiteren en dat dit nog zo blijft, is wel duidelijk. De vraag hoever de Nederlandse noteringen mee stijgen, hangt natuurlijk van heel veel factoren af. De boerenvarkensprijs blijft deze week, ondanks de drie centen stijging in Duitsland, onveranderd op 1,98 euro staan, maar de hoop is dat volgende week de drempel van 2 euro geslecht kan worden. Al heb ik deze week van een aantal varkenshouders inmiddels gehoord dat men meer dan deze 2 euro hebben ontvangen. Een dikke felicitatie van mijn kant.
September en oktober zijn van oudsher problematisch
De biggenmarkt is en wordt wat lastiger. Zolang de handel zijn eigen biggen, met soms wat moeite nog kan plaatsen, is er weinig aan de hand. Als deze biggen echter in de vrije handel weg moeten, is het zeer lastig om nog een behoorlijke prijs te ontvangen. In de vaste koppeling is de prijs geen probleem; wat ook niet zo verwonderlijk is. De komende weken zal het spannend worden of de prijs onveranderd kan blijven of dat er toch nog een correctie naar beneden komt. De maand september en oktober zijn van oudsher altijd problematisch, maar nu met de stopperregeling is het moeilijk om te bepalen wanneer er weer een evenwicht tussen vraag en aanbod is. Misschien moeten de vermeerderaars tijdelijk hun ‘overschot’ biggen wel als slachtbig aanbieden om de prijs in de benen te houden. De Boerenbiggenprijs houdt het deze week eveneens op een onveranderd en noteert 54 euro.