China neemt maatregelen om vleestekort in te dammen
China is naarstig opzoek naar alternatieve vlees aanvoerkanalen. Door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) een jaar geleden is de Chinese varkensstapel met circa 40 procent gekrompen. De prijs voor varkensvlees is gestegen naar een recordhoogte. Om meer lucht te krijgen op de binnenlandse vleesmarkt geeft de Chinese regering 25 Braziliaanse slachterijen toestemming om vlees naar China te exporteren. Het gaat om 17 runder-, 6 pluimvee-, 1 varkens- en 1 ezel-slachthuis.
Amerika
China handhaaft voorlopig de invoerheffing van 25 procent op Amerikaans varkensvlees. Het land heeft een lijst met uitzonderingen bekendgemaakt op Amerikaanse producten die worden belast met importheffingen van 25 procent. Zestien productgroepen worden voor een jaar vrijgesteld van deze heffing. De invoerheffing op Amerikaanse soja, maïs en varkensvlees blijft voorlopig van kracht.
Subsidie
Om de varkensvleesproductie weer op poten te krijgen, gaat de Chinese overheid varkensbedrijven die investeren in een grotere productie subsidiëren. Varkenshouders kunnen maximaal 30 procent subsidie ontvangen op investeringen in onder andere automatische voersystemen en maatregelen ter voorkoming van dierziekten.
Stijgende Braziliaanse varkensvleesproductie
Brazilië speelt in op de grotere vraag uit China. Volgens de Brazilian Association of Animal Protein (ABPA) zal de Braziliaanse varkensvlees productie dit jaar tussen de 1 en 2,5 procent hoger liggen dan in 2018. Dit betekent dat in totaal 4,1 miljoen ton varkensvlees geproduceerd zal worden tegen 3,97 miljoen ton in 2018.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: Telegraaf, Brazilian Association of Animal Protein ABPA, Boerenbusiness