De Groot: Minister snapt niet wat kringlooplandbouw is
Met symptoombestrijding houdt de minister het huidige lineaire systeem in stand, vindt De Groot. Ze probeert dat systeem duurzamer te maken, maar duurzaamheid is iets anders dan kringlooplandbouw. Volgens het D66-Kamerlid kijken boeren bij de overstap naar kringlooplandbouw vooral naar de extra kosten die dat met zich meebrengt, terwijl ze zouden moeten beginnen met denken waar de opbrengsten van een nieuwe manier van werken liggen. „Het gaat erom om meer te verdienen met het houden van minder dieren.”
De minister antwoordde dat de omwenteling die D66 wenst, er niet in één keer komt. Dat gaat in kleine stapjes, vertelde ze. Met het stellen van kaders, met het verbeteren van de condities. Ze laat zich daarbij niet opjagen, stelde ze. „Ik krijg dit niet in anderhalve maand gedaan, en ik zou dat niet eens willen. Dan ga je er zo met de botte bijl doorheen, terwijl je te maken hebt met het levenswerk van mensen.”
Concrete stappen die ze nu zet is het stimuleren van de markt voor kringloopproducten en het vergroten van de financiële slagkracht van boeren, zodat de omslag ook betaalbaar voor ze wordt.
Plan D66
In reactie op het plan van D66 om de veestapel te halveren stelde ze het debat in de Kamer te willen voeren. „Ik kan wel op allerlei plannen en proefballonnen reageren, maar ik loop mijn eigen pad.”
De oppositiepartijen gingen wel nog op het plan in. Maar ze steunden D66 daar niet in. Ze hekelden vooral de halvering die D66 bepleitte. „De bijl van D66 is wel heel bot”, vond Laura Bromet (GroenLinks). Zij was het eens met het inkrimpen van de veestapel, maar wel op basis van een plan, waarbij boeren een goed inkomen houden. Ook Frank Futselaar (SP) zag liever een plan dan zomaar het roepen van wat cijfers.
De Groot stelde op zijn beurt dat D66 tenminste een voorstel had, met de omschakeling naar kringlooplandbouw, en dat de oppositiepartijen te vaak hebben opgeroepen tot een krimp van de veestapel zonder daar geld voor uit te trekken.