Fermentatieconcept wint Herman Wijffels publieksprijs
Ferment+ was één van de twaalf finalisten voor de prestigieuze innovatieprijs van de Rabobank die sinds 2002 jaarlijks wordt uitgereikt. Naast het winnen van de publieksprijs behaalde Ferment+ een tweede plaats in de categorie Food & Agri.
Weer roze kleur
Met hun innovatieve concept spelen de samenwerkende partners in op de groeiende belangstelling voor fermentatie in de varkenshouderij. Het concept heeft voordelen voor de gezondheid van de varkens en kan onder meer door verlaging van de voederconversie een financieel voordeel opleveren van 1,30 euro per big en 3,- euro per vleesvarken. De investeringen in fermentatie kunnen hierdoor in twee tot vier jaar worden terugverdiend.
Ferment+ stelt varkenshouders in staat om op het eigen bedrijf melkzuurrijk varkensvoer van hoge kwaliteit te produceren. De melkzuurbacteriën verbannen ongezonde bacteriën en versterken daarmee de gezondheid van het maag- en darmstelsel van zeugen, biggen en vleesvarkens. Uitgebreide praktijkproeven laten zonder uitzondering een gunstige uitwerking zien op de gezondheid. De kwaliteit van de biggen en vleesvarkens gaat er zichtbaar op vooruit. In de stallen van Van Asten Group vormen Salmonella en PIA bij vleesvarkens geen probleem meer. „Onze varkens hebben weer echt een roze kleur", vertelt mede-directeur Marko van Asten.
De samenwerkende partners hebben de dag van de uitreiking aangegrepen voor de lancering van Ferment+. Onder deze naam wordt het prijswinnende concept vanaf vandaag in de markt aangeboden.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: ForFarmers