Biologisch betekent niet per se dat het uit Nederland komt
Biologisch groeit, maar varkenshouderij blijft achter
Flevoland heeft het grootste areaal aan biologische landbouw. Daar is 12,8 procent van het areaal biologisch. Dit komt neer op 10.491 hectare. Zeeland heeft met 1,9 procent het laagste areaal aan biologische landbouw: 2.031 hectare van de in totaal 117.508 hectare landbouwgrond is daar biologisch.
Omzet
De totale omzet van biologische producten steeg in 2018 met 8,4 procent naar ruim 1,6 miljard euro. Veruit het grootste deel van de omzet werd gerealiseerd via het supermarktkanaal. In dit kanaal is de omzet op biologische producten in 2018 met 8 procent gestegen naar 843 miljoen euro. Het marktaandeel van biologisch in het supermarktkanaal stijgt daarmee van 3,2 procent in 2017 naar 3,4% in 2018.
Biologische speciaalzaken blijven onder druk staan door de concurrerende positie van supermarkten, maar de druk neemt iets af. De omzet daalde in 2017 nog met ruim 3 procent, het afgelopen jaar nam de omzet met nog slechts 1 procent af.
Biologisch is niet per definitie Nederlands
Overigens komen niet alle producten die biologisch zijn, ook per se uit Nederland. Veel biologisch voedsel in de winkels, komt uit het buitenland. Zo komen biologische uien soms helemaal Nieuw-Zeeland en verkoopt Jumbo bijvoorbeeld biologisch kippenvlees uit Frankrijk. Niet alle consumenten zijn zich hiervan bewust en denken dat biologisch ook meteen betekent dat het uit de directe regio komt. Wie wil weten waar het voedsel vandaan komt, moet kijken op de schapkaartjes, het etiket of achterop de vleespakjes waar het product vandaan komt. Herkomstetikettering is verplicht op vers voedsel. Het trendrapport van Bionext vermeldt geen cijfers over waar alle biologische producten vandaan komen.
Foodservice
Het totaal aandeel biologisch in het klassieke retailkanaal (supermarkt en speciaalzaken) bedraagt 4,7 procent. In de foodservice (onder meer catering, bedrijfsrestaurants, ziekenhuizen) blijft het aandeel biologisch met 1,7 procent flink achter op verkoopkanalen. Het beperkte aanbod en het gebrek aan kennis in de foodservice lijkt de belangrijkste oorzaken, meldt Bionext in haar laatste trendrapport.
Zuivel en pluimvee
De biologische zuivel, die vorig jaar met meer dan 25 procent groeide, is het afgelopen jaar gestabiliseerd.
Van de dierlijke sectoren is de pluimveesector de belangrijkste stijger. Er zijn enkele grote bedrijven bij gekomen en dat heeft, in combinatie met sterk dalende export naar Duitsland, een sterk negatief effect gehad op de prijsvorming. Een substantieel deel van de biologische pluimveehouders heeft hier last van.