Eerste PAS-vergunningen worden weer verleend
Een groot aandeel in het weer op gang brengen van de vergunningverlening, is volgens de minister de nieuwe versie van de AERIUS Calculator. Dit rekeninstrument, waarvan de nieuwe versie op 16 september beschikbaar komt, is een tool waarmee de stikstofdepositie op een natuurgebied van een nieuw project of een uitbreidingsproject kan worden berekend. Hierdoor kunnen voor projecten, die aantoonbaar geen effect hebben op omliggende natuur, weer vergunningen worden aangevraagd.
Intern salderen
Ook speelt intern salderen een grote rol in de hervatting van de vergunningsverlening. Intern salderen wil zeggen dat al bestaande projecten dermate worden aangepast dat zij geen extra stikstof uitstoten. Dit heeft als gevolg dat het stilgelegde project alsnog doorgang kan vinden. Adviescollege Stikstofproblematiek Remkes brengt nog een advies uit aan de overheden en op basis daarvan zullen de voorwaarden van intern salderen worden vastgesteld. Dit advies zal in de week van 23 september (weeknummer 39) worden uitgebracht.
ADC-toets
Dit advies zal ook gaan over extern salderen en een ADC-toets. Extern salderen betekent dat de stikstofuitstoot van het te realiseren project wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld het uitkopen van een andere ‘stikstofuitstoter’ in hetzelfde werkgebied.
In een nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid, wordt de ADC-toets als volgt omschreven: Voor een ADC-toetst geldt dat alleen toestemming kan worden verleend als alternatieven (A) ontbreken, sprake is van een dwingende reden van groot openbaar belang (D) en compenserende (C) maatregelen worden getroffen.
Bouwen gaat door
Het kabinet zegt, ondanks de stikstof die er vrij komt, wel door te willen gaan met het bouwen van windmolens. Ook het energieneutraal maken van woonwijken gaat onverminderd door, ook al kan dit eveneens (tijdelijk) de stikstofuitstoot verhogen. Door de uitspraak van de Raad van State eind mei, zijn ruim 18.000 projecten stil komen te liggen.