Column: Boerenvarkensprijs noteert na lang wachten op 2 euro
Slachterijen zetten hun deuren wagenwijd open om zoveel mogelijk varkens binnen te krijgen en meerdere zijn al begonnen om op zaterdag te slachten. Oorzaak: De marge is blijkbaar zo groot dat alle middelen worden ingezet. Er wordt zelfs gekocht op kilo’s maal prijs en deze is de grens van 2 euro ruim gepasseerd.
De varkenshouder bepaalt komende week zijn prijs
Een prima ontwikkeling waarbij de handel weer zijn werk kan doen en de varkenshouder, die het spel mee speelt, er beter van wordt. Hiermee kan ik mijn column afsluiten. De varkenshouder bepaalt de komende week immers zijn prijs door te sturen met zijn aanbod.
Toch kijken we even naar het buitenland. De Duitse notering Teleporc doet even weer een stapje terug, omdat deze iets te ver voor de muziek wilde uitlopen en ze heeft dit nu weer ingeleverd om terug te komen op 1,92 euro. Duitse slachterijen vonden het namelijk nog te vroeg om te verhogen, maar voor woensdag wordt er wel een verhoging verwacht. Frankrijk is weer in haar oude gewoonte vervallen bij wat ze heel vaak doen en dat is met kleine stapjes verhogen. Deze week ging het met 0,2 en 0,4 centen omhoog. Spanje houdt het op een ‘onveranderd’ en dat is voor dit land bijzonder. Normaliter zakt de prijs in dit land na de zomer vaak in, omdat de toeristen weer verdwenen zijn. Het is op dit moment de Spaanse export die voldoende steun biedt om de prijs in stand te houden. Voor onze Belgische collega's is het zuur dat de stabiele prijs voor hen op een te laag niveau ligt. De oorzaak kan nog steeds gevonden worden in de varkenspest, waardoor België niet naar verschillende landen kan exporteren. Gelukkig zijn er de laatste weken geen besmettingen meer gevonden en dat biedt voor de langere termijn weer perspectief. Nu het deksel van de pot is, komt de Boerenvarkensprijs deze week eindelijk op 2 euro te staan door een stijging van 2 centen.
Het grootste gevaar komt wellicht uit Nederland zelf
De AVP in Azië blijft om zich heen grijpen en met name in China; waarvan men al zegt dat hier 50 procent van de varkensstapel inmiddels is verdwenen. Voorlopig kunnen we hiervan blijven profiteren. Het varkenspestgevaar voor ons zit in Polen. De eerste veiligheidszone ligt inmiddels op amper 300 kilometer van de Duitse grens.
Maar de vraag is maar of de grootste dreiging uit het Oosten komt en varkenspest heet? Het grootste gevaar komt wellicht uit Nederland zelf. Afgelopen week hebben we een aantal ‘groene’ partijen horen roepen dat de veestapel maar moet krimpen en ik beoordeel dat dit puur voor eigen belang is, zodat de groen clubjes kunnen blijven vliegen. Het is goed dat boeren nu opstaan om dit onder de aandacht te brengen. Temeer omdat de landbouw de enige sector in Nederland is die daadwerkelijk werk heeft gemaakt om de milieudoelen te halen. Ik mag hopen dat Nederland massaal achter zijn boeren gaat staan en dat alle toeleveranciers en afnemers hun personeel een dag vrij geven om gezamenlijk het boertje pesten onder de aandacht brengen.
Biggenprijzen blijven stabiel in Nederland en Duitsland
De biggenprijs blijft stabiel. Vraag en aanbod zijn namelijk redelijk in evenwicht en dit is met name het gevolg van de mooie prijs die de vleesvarkenshouder krijgt. Ook in Duitsland zijn vraag en aanbod in evenwicht. Door de verwachting dat prijzen voorlopig goed blijven, wil men ook wel graag opleggen. De Boerenbiggenprijs noteert daarom ook deze week weer ‘onveranderd’ en blijft op 54 euro staan.