‘Jonge Belgische varkenshouders stoppen noodgedwongen’
Dat zegt de Belg Bart Vergote (foto). Hij is naast varkenshouder, woordvoerder namens de varkenshouders bij ABS (Algemeen Boerensyndicaat). Vergote zegt dat de generatie varkenshouders tussen de 30 en 40 jaar oud de grootste moeite heeft om te overleven. „Zij zijn vaak het zwaarst gefinancierd, omdat ze net de bedrijfsovername achter de rug hebben.”
Warme sanering
ABS wil een warme sanering in de Belgische varkenshouderij. Vergote heeft namens de varkenshouders een brandbrief gestuurd aan de Vlaamse minister van landbouw Joke Schauvliege . „De sector is in hele grote moeilijkheden. Niet alleen is er de dalende trend van het vleesverbruik in de Westerse landen, maar zijn we het slachtoffer van ons eigen succesverhaal.”
Het ABS wil dat minister Schauvliege van de koude sanering die nu gaande is een warme sanering maakt. „Wij willen dat ze potentiële stoppers financieel tegemoet komt, zodat deze varkenshouders eerder stoppen.” Volgens hem moet dit het overschot op de binnelandse markt tegengaan en de weg vrij maken voor de jonge varkenshouders.
Situatie nijpend
Vergote beschrijft de huidige situatie in de varkenssector als nijpend. Volgens hem weigeren Belgische slachthuizen soms zelfs varkens af te nemen. „Dit gebeurt vooral bij kleinere zelfstandige varkenshouders. De varkenshouders die bij integraties zijn aangesloten hebben dit probleem niet, omdat de integraties vaak een belang hebben in de slachterij.”
België heeft een zelfvoorzieningsgraad voor varkensvlees van om en nabij de 237 procent. Het land is daardoor veel aangewezen op export. Vergote zegt dat Belgische varkenshouders met hogere productiekosten kampen doordat ze fokken met het Belgische Piétrain. „Door de lagere groei en hogere voederconversie hebben we hogere kosten, alleen we kunnen dit vlees ondanks zijn meerwaarde niet goed verwaarden. Daardoor komt het Belgische Piétrain in dezelfde verdringingsmarkt als het bijvoorbeeld het Nederlands varken.”
Vergote zegt dat de Belgische varkenshouderij eerst op zoek moet naar nieuwe afzetmarkten. „De producties in de zeugenhouderij zijn de laatste jaren met rasse schreden de hoogte in gegaan. Van de talloze uitbreidingen van bedrijven nog niet gesproken, kunnen we alleen maar vaststellen dat er een te groot aanbod is in de markt. Terwijl er eerst afzetkanalen bij moeten komen, willen we de productie opschroeven.”
3,8 miljoen steun
De Belgische varkenshouderij heeft onlangs 3.867.500 euro steun ontvangen van de regering. Dat bedrag valt uiteen in twee maatregelen. Enerzijds wordt 500.000 euro toegekend aan de Vlaamse Piétrainfokkerij ter ondersteuning van de werking en met specifieke aandacht voor de selectiemesterijactiviteiten. Op deze manier wil de minister een bijkomende stimulans geven aan de Piétrainfokkerij, zodat de varkenshouderij met dit ras extra toegevoegde waarde kan creëren op de markt.
Anderzijds wordt 3.367.500 euro per bedrijf verdeeld in de vorm van een toeslag per zeug. Het exacte bedrag is nog niet bepaald, maar zal neerkomen op gemiddeld 1.600 euro per bedrijf, wat ongeveer 8 euro per zeug is.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Twitter