Verbeteren binnenluchtkwaliteit in stal lukt niet met Deens systeem
Onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research verwachten dat de manier van ventileren (grondkanaalventilatie) en het grote aandeel dichte vloer de oorzaak is. Dat meldt Wageningen UR Livestock Research 20 november in een nieuwsbericht op haar website.
Varkensstallen worden veelal voorzien van luchtwassers om de uitgaande lucht te reinigen van ammoniak, geur en fijnstof. De uitgaande lucht wordt dus wel gereinigd. Echter, aan de luchtkwaliteit in de stal verandert er niets.
Goede luchtkwaliteit essentieel
Een goede luchtkwaliteit in stallen wordt steeds belangrijker, denk hierbij aan de effecten op de gezondheid van de varkenshouder en op het welzijn en de gezondheid van de dieren die 24 uur per dag in deze stallen moeten verblijven.
In Denemarken wordt al een aantal jaren onderzoek gedaan naar lokale afzuiging en reiniging van de lucht. Hierbij wordt een deel van de lucht (circa 10 à 20 procent van de maximum capaciteit) onder de roosters afgezogen en gereinigd, terwijl de rest van de lucht via het plafond wordt afgezogen. In Denemarken werd hiermee de ammoniakemissie met 50 à 70 procent gereduceerd.
Afzuigkap
Het onderzoek is uitgevoerd op VIC Sterksel bij vleesvarkens en drachtige zeugen. Net als bij een afzuigkap boven het gasfornuis werd een deel van de (vuile) lucht net boven de mest, onder de roostervloer, afgezogen.
Elk van de beide proefafdelingen voor vleesvarkens had een exact gelijkende controleafdeling met als enige verschil de afvoer van de lucht. In de afdeling met drachtige zeugen is het systeem van onderafzuiging ingebouwd en afwisselend aan- en uitgezet.
Nieuwe stalconcepten nodig
De doelstelling om veel ammoniak en andere vervuilende componenten (geur, fijnstof) in weinig lucht af te voeren door middel van gedeeltelijke onderafzuiging is in dit onderzoek niet gerealiseerd.
Bij de vleesvarkens was het percentage afgevoerde ammoniak in de onder-afgezogen lucht ongeveer gelijk aan het percentage lucht dat onder de roosters werd afgezogen (42 procent ammoniak in 40 procent lucht). Bij de zeugen was dit enigszins hoger (44 procent ammoniak in 31 procent lucht).
Nieuwe stalconcepten zijn nodig om onderafzuiging perspectiefvol te maken in Nederland. Om kansrijke, effectieve ontwerpen te realiseren is het advies om vooraf luchtstromingsmodellen in te zetten.
Zie voor meer informatie het rapport Emissies bij gedeeltelijke onderafzuiging in stallen voor vleesvarkens en zeugen op de site van Wageningen UR.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Wageningen UR
Beeld: Agrio archief