Pigbusiness bijeenkomst Management 18 september 2019 in Veghel
Fotoserie: ‘Nieuw kengetal Productieresultaat gaat verder dan Voerwinst’
De Pigbusiness thema-avond werd voor de eerste keer op de locatie Cultuur Haven Veghel gehouden. Dat naar aanleiding van diverse verzoeken om af en toe de avonden op een andere locatie te houden, omdat dit voor sommigen dichterbij is dan Nederweert-Eind. De bijeenkomst afgelopen woensdag werd in ieder geval door zo’n honderd varkenshouders en andere belangstellenden bezocht.
Veel varkenshouders onderschrijven het belang van management en accurate gegevens, maar niet iedereen meet op constante basis om de gegevens te vergaren. Zo bleek uit de praktijkworkshop van Hipra ‘Laat je niet verrassen’. Herman Prust, technologie en marketing manager Varkens Benelux van Hipra, gaf uitleg hoe varkenshouders meer inzicht kunnen krijgen om de gezondheidsrisico’s op het bedrijf beter te beoordelen. „Een persoon moet meten om te verbeteren”, stelde Prust. Op de vraag aan de zaal wie er op dierziekten meet, bleef het opvallend stil. „De impact van ziekten op een bedrijf is groot. Vooral uitval door chronische aanwezigheid van ziekten is gweldig. Dat moet iedere varkenshouder in feite onderzoeken.” Prust poneerde de stelling ‘Ik weet precies welke en wanneer de ziekten op mijn bedrijf voorkomt’. Ook nu werd er ontkennend gezwegen door de aanwezigen. Er ligt dus nog wat monnikenwerk voor Prust in het verschiet. Hij overtuigde wel, aan de hand van praktijkvoorbeelden over PRRS, dat door te meten en steekproeven te nemen een varkenshouder een duidelijker beeld kan krijgen welke ziekte er op het bedrijf aanwezig zijn en zelfs wanneer een varkenshouder kan verwachten dat een ziekte zal uitbreken. Prust: „Er is onderzoek nodig om je niet te laten verrassen. Voor elke ziekte hebben we daarom een diagnostische tool ter beschikking.”
Kostenbesparing door data
Voor Arjan van der Hoek van RedVan behoort ‘Meten/Wegen is Weten’ tot de core business. Het bedrijf heeft software ontwikkeld om gegevens van varkens te verzamelen en een overzicht te geven van prestaties en resultaten. Het vergaren van gegevens kan zelfs gebruikt worden voor een biggenpaspoort, zodat het hele proces van geboorte tot slacht in beeld kan worden gebracht. Van der Hoek belooft dat een varkenshouder kosten kan besparen en door gebruik van actuele en accurate gegevens eenvoudig de productietijd kan verkorten met 15 dagen en met een beetje moeite zelfs met 30 dagen: „Op een praktijkbedrijf bleek uit de meetgegevens dat de zeugen stelselmatig te licht waren. Door ingrijpen werden de zeugen snel weer op gewicht gebracht met direct betere resultaten.”
Op dit moment kunnen gegevens als geboortedatum, genetica, gewichten, groei, voer, medicatie en ook gezondheid en stalklimaat worden verzameld als hiervoor de noodzakelijke sensortechniek en meetapparatuur aanwezig is. In principe kan elke aspect, nu en in de toekomst, vergaard worden. „Alle gegevens komen in de ‘Cloud’ en is overal beschikbaar op de smartphone, pc of tablet. Dat kan thuis maar ook op strand in Turkije.” Van der Hoek laat verschillende grafieken van praktijkbedrijven zien. Daaruit is bijvoorbeeld duidelijk een speendip te zien, maar ook de groeicurve van biggen en vleesvarkens, die door middel van Pigscale gewogen worden als groep met driedaagse gemiddelde. „Door meer actuele data, kun je beter voorspellen, anticiperen en reageren. Daarmee daalt de kostprijs.” Op een vraag van wie de verzamelde data is, antwoordt Van der Hoek resoluut: „De data is altijd van de eigenaar van het dier.”
Pigexpert App
Op de Pigbusiness bijeenkomst werden ook twee bedrijvenworskhops gehouden. AgriSyst had een Smart Farm Experience opgesteld. Varkenshouders konden de PigExpert App uitproberen. De App kan gebruikt worden in combinatie met een mobiele telefoon of een robuuste handheld in combinatie met RFID en barcode scanner. Het legt de data vast van zeugen, opfok, biggen- en vleesvarken. Menig varkenshouder, die de Smart Farm Experience onderging, was verrast door de simpele en snelle handeling van de App. Eenvoudig de scanner richten op de barcode van de zeugenkaart en alle informatie wordt op de handheld gepresenteerd. Volgens Hans Jubbega van AgriSyst is dit slechts het begin van wat mogelijk is met de hedendaagse technieken en staat de varkenshouder aan de vooravond van een geweldige informatierevolutie.
Productieresultaat
Frank Steenbreker, senior adviseur bij accountancy- en adviesorganisatie ABAB, verklaarde dat hij appels en peren kan vergelijken en introduceerde op de Pigbusiness avond hiervoor een geheel nieuw kengetal: Productieresultaat per 1000 euro geïnvesteerde huisvestingskosten. „Productieresultaat is in feite de voerwinst en overige kosten zoals KI, gezondheid, overige veekosten, energie- en mestkosten. Maar ook de externe arbeidskosten en vergoeding van de ondernemer. Dat is het kengetal Productieresultaat. Door dit te delen per 1000 euro huisvestingskosten, krijg je een getal waarmee elk bedrijf en concept met elkaar te vergelijken zijn.”
Steenbreker vindt dat het nieuwe kengetal ook meer voldoet aan de moderne vorm van ondernemen. Als voorbeeld noemt hij de supermarkten. Zij zijn volgens hem niet geïnteresseerd in wat de winst op een krop sla is, maar wat de winst per vierkante meter winkelruimte is. Het nieuwe kengetal laat nu ook beter het rendement per huisvestingskosten zien: dus wat levert elke euro huisvesting daadwerkelijk op. „Het Productieresultaat gaat verder dan voerwinst. Varkenshouders met een hoge voerwinst hebben vaak ook hogere kosten. Lagere mestkosten zijn bijvoorbeeld direct te zien in het Productieresultaat. Voerwinst zegt dus niet alles.” Steenbreker laat aan de hand van een paar voorbeelden zien dat volstrekt verschillende bedrijven - van subfokker tot biologisch – met elkaar te vergelijken zijn door het Productieresultaat. De reacties van varkenshouders na afloop van de workshop waren erg positief.