Berengeur verminderen met kruiden
Het kennisplatform Biokennis meldt dat in een praktijkproef met beerbiggen de helft van de biggen in het laatste deel van de vleesvarkensfase een kruidenmengsel bij het voer krijgen om afwijkende geur aan het karkas tegen te gaan en ongewenst gedrag te verminderen. De andere helft krijgt standaard vleesvarkensvoer zonder toevoeging.
Alle beerbiggen hebben een laag berengeur verervende Nador-beer als vader. Het effect op de geur wordt via de Human Nose Score (HNS) aan de slachtlijn gemeten. Gedragswaarnemingen worden in de laatste drie maanden voor het slachten uitgevoerd.
Ingreepvrije vleesvarkens
De biologische sector werkt al langer aan het houden van ingreepvrije vleesvarkens. Zo houdt de biologische varkenshouder vleesvarkens met ongecoupeerde krulstaarten. Door onderzoek op eigen bedrijven, door samenwerking met de gangbare varkenshouderij en internationale uitwisseling wil de biologische varkenshouderij nu de problemen met ongecastreerde vleesvarkens aanpakken.
Niet gecastreerde mannelijke vleesvarkens vertonen ongewenst seksueel en agressief gedrag, wat leidt tot vermindering van het dierenwelzijn. Bovendien bestaat er risico op berengeur in het karkas.
De betrokken partijen bij het project zijn CAH Vilentum, Vereniging van Biologische Varkenshouders (VBV), De Groene Weg en Wageningen UR Livestock Research. In het voorjaar van 2016 worden de resultaten verwacht.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ellen Meinen