Column: Varkensprijs blijft stabiel door nieuw akkoord China en Amerika
Voorspellingen omtrent handel en markt zijn altijd lastig te maken. Waar de varkenswereld vorige week nog zo veelbelovend leek, met een belofte van een hogere varkensprijs, zijn we deze week weer met beide voeten op de grond beland. De oorzaak is het bericht uit China dat er weer varkensvlees zonder heffingen uit de Verenigde Staten kan worden geïmporteerd. In China snappen ze dat ze voor de bevolking voldoende eten moeten regelen en daarbij elk ander belang moeten laten varen. Dat dit ons minder goed uitkomt, is wel duidelijk.
Vraag naar varkens in Duitsland en Nederland blijft goed
De export van Amerikaans vlees naar China heeft natuurlijk een effect op de export van Nederlands en Europees varkensvlees. De vraag zal enigszins getemperd worden, maar deze is nog steeds groot en dat zal er voor zorgen dat de prijs voorlopig op het huidige niveau blijft. De Duitse Teleporc corrigeerde dinsdag met min 1 cent met de constatering dat ruim duizend van de 2300 vleesvarkens, omdat de Duitse vleesvarkenshouders ook op een verhoging hadden gerekend, niet zijn verkocht. De Teleporc beurs van vrijdagmorgen was weer ongewijzigd en het aantal verkochte varkens steeg weer naar bijna 1800 van de 2300 aangeboden varkens.
De vraag in Duitsland blijft goed en hetzelfde geldt ook voor Nederland. De euforie is weliswaar ook hier iets minder, maar de varkens worden vlot weg geslacht. Voor alle andere landen in West- en Zuid-Europa is de prijs ook stabiel; behalve in Frankrijk. Daar is de prijs wederom met 0,4 centen gestegen. Net als de markt blijft de Boerenvarkensprijs deze week onveranderd op 2 euro staan. We weten echter dat er varkenshouders zijn die meer ontvangen. Blijf deze informatie met ons delen, want deze inbreng zorgt dat de notering nog betrouwbaarder wordt.
Duitse biggenmarkt loopt iets gemakkelijker en is meer in balans
De biggen beginnen elke week iets moeilijker te lopen. Niet dat er grote aantallen over zijn, maar wat er over is, vindt moeilijker een plekje. De markt in Duitsland is iets gemakkelijker en deze is meer in balans. Bij onze Oosterburen hebben ze echter niet van die absurde regels zoals wij in Nederland hebben; al begint het door invloed van Die Grünen ook in Duitsland te veranderen. De Boerenbiggenprijs blijft deze week net als de prijs voor varkens op onveranderd staan en noteert 54 euro.