België en Engeland gaan samen virusremmer en vaccin tegen varkenspest ontwikkelen
Virovet identificeerde afgelopen maanden al acht mogelijke virusremmers in ultrabeveiligde laboratoria van Pirbright in het Verenigd Koninkrijk. Deze worden getest op 14 stammen van het virus om te analyseren welke middelen effectief kunnen zijn, tegen welke virusstammen en met welk mechanisme ze precies werken.
Pogingen om vaccins tegen de Afrikaanse varkenspest te ontwikkelen, zijn op dit moment op niets uitgedraaid. Ook virusremmers, om een uitbraak snel onder controle te krijgen, zijn er nog niet. Virovet en het Pirbright Institute denken daar verandering in te brengen en willen zelfs nog verder gaan. „In principe hadden we een noodoplossing klaar kunnen hebben voor situaties als deze”, zegt Erwin Blomsma aan de krant De Tijd. „Maar je moet budget hebben om er volop tegenaan te gaan. Mocht Europa destijds 3 of 4 miljoen euro subsidies ter beschikking hebben gesteld, dan was die noodoplossing vermoedelijk al klaar, terwijl we nu alleen maar kunnen kijken hoe het virus zich verder verspreidt.”
Geen EU financiering
Virovet diende een tijd terug een dossier in bij de Europese Commissie, maar kreeg niet de gehoopte financiële ondersteuning. Ook bleken investeerders liever niet in zee te gaan met het onderzoek naar remmers en vaccin, omdat een jaar terug niemand nog kon bevroeden dat de varkenspest zo om zich heen zou grijpen. Inmiddels is de wereld veranderd en zal een oplossing tegen varkenspest 'de kip met het gouden ei ’ kunnen zijn. Het team heeft, samen met onderzoekers van de KU Leuven, met een beperkt budget toch stappen vooruit gezet. En de komende jaren zetten Virovet en het Britse Pirbright Institute de strijd voort. Met steun van de Britse regering, die inziet dat de Britse varkensindustrie - goed voor 1,2 miljard euro omzet - op termijn ook bescherming nodig heeft.
Ook Thailand en Zuid-Korea
Inmiddels heeft het varkenspestvirus ook Zuid-Korea en Thailand bereikt. De autoriteiten in Thailand bevestigen dit op 19 september. Om verder verspreiding te voorkomen, zijn meer dan tweehonderd varkens preventief geruimd. Twee dagen eerder meldde de Zuid-Koreaanse autoriteten dat er een uitbraak van Afrikaanse varkenspest op een bedrijf met ruim tweeduizend varkens, nabij de stad Paju, was vastgesteld. Alle varkens zijn geruimd en er is een vervoersverbod afgekondigd. Het is nog onduidelijk hoe het virus in Zuid-Korea is gekomen. Er worden uit voorzorg geen levende varkens geïmporteerd.