Afrikaans vlees mogelijke bron insleep AVP in België
In België wordt rekening gehouden met een derde insluip mogelijkheid van het Afrikaans varkenspestvirus (AVP): luchthaven Zaventem. Afgelopen week is daar bij het onderzoek van (illegaal geïmporteerde) Afrikaanse vleesproducten het AVP virus aangetroffen. Volgens de nieuwswebsite Sudinfo.be zou dit nieuwe spoor de komst van het AVP virus in de provincie Luxemburg afgelopen september kunnen verklaren. De betrokken Belgische instanties betitelen deze mogelijk als een niet te verwaarlozen hypothese. Deze wordt momenteel bestudeerd.
Bushmeat
Het vlees van wilde dieren zoals krokodillen, stekelvarkens, maki, hagedissen, antilopen, apen, enz. is erg populair op het Afrikaanse continent. Het staat daar bekend als ‘bushmeat’. Deze gerechten zijn een integraal onderdeel van het gastronomische landschap van sommige Afrikaanse landen. Bezoekers aan die landen nemen dergelijke vleesproducten vaker mee naar huis. Jaarlijks komt er zo tussen de 40 en 120 ton bushmeat via luchthaven Zaventem België binnen. Naar aanleiding hiervan is de Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een onderzoek gestart naar de samenstelling deze bushmeat die op Zaventem in in beslag wordt genomen. Afgelopen week reageerde vleesmonster positief op het AVP-virus.
Onbekende afkomst
De Belgen hebben nog steeds niet vastgesteld hoe het AVP-virus in Wallonië terecht is gekomen. Duidelijk is wel dat het virus een afstand van ruim 1.000 kilometer heeft afgelegd. Tot vorige week ging de Walen uit van twee opties: wilde zwijnen hebben met AVP besmette vleeswaren verorberd of er zijn wilde zwijnen illegaal geïmporteerd vanuit Oost-Europa, waar het virus zich al lange tijd bevindt.