Buffercapaciteit voer heeft invloed op diverse facetten varkensvoeding
De algemene betekenis van bufferen is: ervoor zorgen dat de pH in balans blijft. Het woord buffercapaciteit zegt het eigenlijk al: hoe goed buffert een bepaalde grondstof de pH. Dit kan zowel een lage pH zijn bij brijvoer als een hogere pH bij droogvoer.
Smaak
De buffering heeft volgens AR effect op de smaak van het voer, de voeropname en de vertering. Buffert een varken te veel bij het vreten van droogvoer (wat al een hoge pH heeft), dan is de kans groot dat de maag-pH te hoog blijft. Dit risico speelt vooral bij jonge varkens. Zij kunnen zelf nog te weinig zuur produceren om de maag-pH te laten dalen. Dit resulteert in een verminderende vertering en een grotere kans op diarree. Is de buffercapaciteit van een zuur product erg hoog, dan gaat dit ten koste van de smaak. Bijvoorbeeld door de vorming van veel azijnzuur bij een verkeerde fermentatie. Kortom: de buffercapaciteit heeft invloed op meerdere facetten van varkensvoeding. Het is steeds zoeken naar een juiste balans.
Nieuwe calciumbron
Om de maag-pH minder te verhogen en de eiwitvertering te ondersteunen verwerkt AR in plaats van krijt een nieuwe calciumbron in haar AR-Topcal voer. AR zegt ook meer inzicht te hebben gekregen in de zuren en zuurmengsels die zij verwerkt in haar voeders. Op basis hiervan zegt ze via AR-Maagfit nog beter te kunnen inschatten wat het effect hiervan is op de vertering en de voeropname.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: AgruniekRijnvallei