'WHO-rapport heeft geen invloed op varkensprijs'
„Wij krijgen geen signalen dat de consumptie is afgenomen. Ik heb ook niet het idee dat het nog erg leeft onder de Nederlanders. Het is alweer een beetje weggeëbd”, zegt een woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) tegen het ANP.
Volgens de woordvoerder zijn consumenten murw geslagen door alle gezondheidsonderzoeken. „Mensen laten zich niet van de wijs brengen. Nederlanders zijn sowieso gematigde vleeseters. En niemand in de vleesindustrie zal zeggen: eet iedere dag een biefstuk.”
Supermarkten
Ook supermarkten merken niet dat consumenten minder vleesproducten kopen, zegt een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
„Wij hadden ook niet verwacht dat dit massaal zou gebeuren omdat het een te belangrijk deel is van de maaltijd. Mensen denken: het zal allemaal wel, je kan alles wel laten staan”, zegt de woordvoerster van de branchevereniging van supermarkten.
De WHO waarschuwde eind vorige maand dat het eten van bewerkt vlees als bacon, hamburgers en worstjes kankerverwekkend is. Rood vlees is volgens de organisatie mogelijk kankerverwekkend.
Forse kritiek op rapport
Inmiddels is er vanuit alle hoeken ook forse kritiek geuit op het rapport van de WHO en de daaruit vloeiende negatieve media aandacht over vlees. „Uit het onderzoeksrapport blijkt dat mensen die weinig vlees eten 4 procent kans hebben op darmkanker en mensen die veel vlees eten 5 procent”, zei Leo den Hartog, Research en Development directeur van Trouw Nutrition onlangs op een bijeenkomst.