'Zet EU-geld in voor warme sanering'
Nederland heeft onlangs 30 miljoen euro EU-geld gekregen om de crisis in de landbouwsectoren aan te pakken. Daarnaast heeft de EU 80 miljoen gereserveerd voor Europese steunmaatregelen als de opslag van varkensvlees en zuivel. Schreijer-Pierik wil dat Nederland dat geld aanwendt om een warme sanering door te voeren in de varkenshouderij.
De Europarlementariër heeft hiervoor toestemming van Brussel. „Het is aan de lidstaten zelf om daartoe te besluiten. De Europese Commissie zal warme sanering van de varkenssector in lidstaten geen strobreed in de weg leggen”, zegt Hogan.
Heropening Russische markt
Schreijer-Pierik vraagt staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA, EZ) nu werk te maken van de door Hogan geboden ruimte. Ze stelde dat de geplande particuliere opslagregelingen op lange termijn de sector niet helpen en de pijn slechts uitstellen.
„Daarvoor is enerzijds een warme sanering van de sector varkenshouderij in Nederland en andere lidstaten nodig, anderzijds een heropening van de Russische markt”, benadrukt Schreijer.
Talloze faillissementen voorkomen
Eerder voerde toenmalig minister Laurens-Jan Brinkhorst (D66, Landbouw) een warme sanering van de varkenssector uit. Dankzij overheidssubsidie konden vele agrariërs hun bedrijfsvoering toen beëindigen zonder noodlottige langetermijngevolgen.
De christendemocratische EU-commissaris Hogan bevestigde Schreijer- Pierik bij het overleg deze week dat het nieuwe steunprogramma voor tijdelijke opslag van varkensvlees in 2016 zal ingaan. Op 1 december komt de Europese Commissie met nadere toelichting. In ieder geval zal ook de opslag van varkensvet onder het steunprogramma vallen.
Evenals de Belgische en andere ministers dringt de Twentse politica krachtig aan op diplomatieke inspanningen voor de heropening van de Russische markt. „De Rusland-boycot en het bestaande overaanbod veroorzaken een desastreuze marktsituatie. Als er niet snel extra steunmaatregelen volgen, zullen talloze faillissementen van agrarische gezinsbedrijven in de varkenshouderij volgen.”