‘Behoorlijk wennen aan nieuw voersysteem’
De zeugen krijg vlak voor het werpen 2,3 kilogram voer per dag. Een week na het werpen verhoogt Gijsbers dit geleidelijk na 5 kilogram per dag tot maximaal 7,5 kilogram dag aan het eind van de kraamstalperiode. De varkenshouder uit het Brabantse Loosbroek verdeelt de voergift over vier tot zeven porties per dag. Hij zegt dat je alert moet zijn op de voeropname. „Sommige gelten nemen het voer probleemloos op andere moet je echt minnen in de voergift, anders loopt de voerbak meteen vol.”
Niet meer doodliggers
Willy Gijsbers is de gastspreker op de Pig Business thema-avond Huisvesting aanstaande woensdag in Dalfsen. Ondanks de vele voerbeurten per dag in de kraamstal, merkt Gijsbers niet dat het aantal doodliggers toeneemt. „Dat heb ik ook altijd gedacht, maar zeugen komen toch meerdere keren per dag in de been om water op te nemen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kraamzeugen tot wel 25 keer per dag in de been komen. Nu met de meerdere voerbeurten per dag komen de zeugen niet meer in de been, en zie ik ook het aantal doodliggers niet toenemen.
In de eerste werpgroep haalde hij gemiddeld 13,6 levend geboren biggen per zeug. In de tweede steeg dit naar 14,2 levend geboren biggen. Gijsbers beoordeelt deze aantallen met een ruime voldoende. „Zeker omdat het allemaal gelten zijn.” Ze gebruiken de PIC-gelt met de vleesrijke Piétrain PIC408 als eindbeer. „Wij hebben de genetica afgestemd op onze afzetmarkt. Wij willen alle biggen aan Duitsland leveren en denken dat dit varken beter aansluit bij de Duitse mester.”
Eind oktober openden Willy en Marjan Gijsbers hun nieuwe zeugenbedrijf met 1.000 zeugen in Loosbroek. Met de opening van hun bedrijf is hun zeugenstapel in één klap vervijfvoudigd. Ruim een kilometer verder op het ouderlijk bedrijf van Willy houden ze nog 250 zeugen. Tot de huidige uitbreiding had het bedrijf een gesloten omvang met 250 zeugen en 2.400 zeugen.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ruben van Boekel