Erwtensoep Lekkerste Varkensvleesgerecht van Nederland
De wedstrijd vond afgelopen weekend plaats in het culinair theater van Hanos in Eindhoven. De jury prees Marco van der Wijngaard om de supersmaaksensatie die hij wist te bereiken met zijn erwtensoep met daarin een rolletje van procureur, varkenspoot, krabbetje en lever, langzaam gegaarde buikspek, dressing van lardo en gedroogd en knapperig gefrituurd zwoerd.
Ouderwets spaarvarken|
Van der Wijngaard diende zijn gerecht op in een ouderwets spaarvarken terwijl tijdens het opdienen nog het geluid van een varken klonk. De verrassende smaaksensatie, creativiteit en onverwachte humor in het gerecht maakten hem tot winnaar van het Lekkerste Varkensvleesgerecht van 2015.
De chef-kok vindt dat varkensvlees absoluut niet misstaat op de menukaart van de beste restaurants. „Goed varkensvlees leent zich juist voor culinaire gerechten die verrassend zijn en gedurfd. Dat is waar we in ons restaurant voor willen gaan.”
Pig Business Jaarspecial
De tweede prijs ging naar Roos Cornelissen van restaurant Brienen aan de Maas met haar in hooi gerookt zilt Livar Buikspek van de Big Green Egg met Sint Jacobsschelp en Scampi. De derde prijs werd gewonnen door Maikel de Laat en Jeffrey Ooms van Fine Food and Wine uit Veldhoven met hun Pulled Pork met ingerold Aardappelkrokantje, Gelei van Marinade en Garnituren.
Marco van der Wijngaard zal zijn winnende gerecht presenteren op de Pig Business Jaarspecial op woensdag 9 december in Nederweert-Eind. Bezoekers krijgen dan uitleg over het gerecht en mogen het culinaire hoogstandje van de chef-kok proeven.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Passion Hi