Van Dam krijgt beste wensen en boodschappenlijstje mee
Dit debat was de eerste kennismaking van Van Dam (als staatssecretaris) met de landbouwcommissie van de Tweede Kamer. Tijdens de eerste termijn, waarin vooral de Kamer het woord voerde, maakten diverse landbouwwoordvoerders dan ook van de gelegenheid gebruik om de nieuwe staatssecretaris succes te wensen.
Warme sanering
Elbert Dijkgraaf (SGP) merkte zelfs, ietwat vilein, op dat het kabinet een goede keuze had gemaakt. Als vice-voorzitter van de kamerfractie van de PvdA had hij immers voldoende ervaring met het bij elkaar houden van de partijleden van die fractie; die ervaring zou hij wel kunnen gebruiken in een coalitie waar op landbouwgebied de meningen zo uit elkaar lopen.
Maar na de felicitaties kwamen de wensen. Die gingen alle richtingen op, maar een paar rode draden waren te zien. Zo pleitte de SP voor een warme sanering van de varkenshouderij. Teveel varkens bij verouderde bedrijven leiden nu tot verminderd dierenwelzijn, oude stallen en overlast voor omwonenden, schetste Henk van Gerven. Ook Rik Grashof van GroenLinks en Marianne Thieme van de PvdD pleitten voor minder dieren in de intensieve industrie.
Regeldruk
Ook de VVD en CDA wilden minder. Minder regeldruk dan, wel te verstaan, en minder kosten voor boeren. Helma Lodders kondigde een initiatief aan om de regeldruk te verminderen. Jaco Geurts hekelde het voornemen van het kabinet om dit voor elkaar te krijgen; in de drie jaar dat het nu regeert zijn ze daar volgens hem niet in geslaagd.
Integendeel, stelde Geurts: „Dit kabinet verhoogt de regeldruk, met mestwetgeving, dierenwelzijnsnormen, aanscherpen gewasbeschermingsmiddelen en zoekt onvoldoende ruimte binnen de Vogel- en Habitatrichtlijnen." Hij vroeg Van Dam om, om te beginnen, eens te zorgen voor een versimpeling van de mestwetgeving in plaats van de huidige opeenstapeling van verwerkingsplicht, grondgebondenheid en fosfaatrechten.
Onderwijs
Partijen links en rechts waren het eens over de gebrekkige financiering van het groene onderwijs. Het landbouw-MBO heeft per student 750 euro minder te besteden dan ander middelbaar beroepsonderwijs, en vrijwel alle partijen wilden dat dit wordt rechtgezet.
Maar men was het oneens over de aanpak daarvan. Waar onder andere VVD, ChristenUnie, GroenLinks en D66 een motie hadden ondersteund dat landbouwonderwijs net als ander onderwijs onder het ministerie van OCW zou vallen, waren PvdA, CDA en SGP bevreesd dat dit de zogenaamde 'gouden driehoek' tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven zou afbreken.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Europese Commissie, Wikipedia