SGP wil flexibeler boetebeleid
1.500 euro boete voor het per ongeluk besproeien van 150 meter talud. Een zelfde bedrag voor het twee dagen te vroeg besproeien van een boomgaard, omdat de bomen uitzonderlijk vroeg tot bloei zijn gekomen.
Maar liefst 100.000 euro boete omdat een extern adviseur zich heeft vergist en natuurgrond als reguliere grond heeft aangemerkt, waardoor de boer geen recht heeft op derogatie. Het zijn enkele voorbeelden die Dijkgraaf noemt om aan te tonen dat het boetebeleid buiten proportie is.
Ter vergelijking, iemand die op een woonerf twee keer zo hard rijdt als is toegestaan en daardoor levens in gevaar brengt, krijgt maar 400 euro boete. Volgens Dijkgraaf is dat buitenproportioneel.
Boetebeleid op drie punten wijzigen
De SGPer merkt op dat de controlerende instanties daarbij geen keuze hebben; de wet geeft hen niet de mogelijkheid om lagere boetes op te leggen. Hij roept de staatssecretaris dan ook op om het boetebeleid op drie punten te wijzigen.
- Geef de controlerende instanties ruimte om de zwaarte van de overtreding mee te laten wegen. Nu krijgt een ondernemer die in verband met de weersomstandigheden een dag te vroeg spuit dezelfde boete als iemand die enkele weken eerder spuit
- Bij overtredingen van regels op het gebied van mest en gewasbeschermingsmiddelen volgt na een boete ook vaak een korting op toeslagrechten. Daarmee worden ondernemers dubbel gestraft. Maar de EU-regelgeving biedt ruimte voor waarschuwingen en kortingen lager dan 3 procent. Maak daar gebruik van bij lichte overtredingen.
- De SGP wijst apart op fouten bij de derogatie. Als door een administratieve fout een bedrijf geen derogatie krijgt, terwijl het daar wel van uit is gegaan, leidt dat al snel tot een forse overschrijding van de gebruiksnorm en daardoor tot tienduizenden euro's boete. Ook hier wil de partij dat het bevoegd gezag de ruimte krijgt om bij dit soort nalatigheid de boete te beperken.