Nieuwe techniek voor betere voorspelbaarheid opname en vertering biggen
De technologie is gebaseerd basis van negen parameters, die de verteringssnelheid van grondstoffen in het voer bepaalt en zo ook nauwkeurig inzicht geeft in de hoeveelheden onverteerbare grondstoffen in het maagdarmkanaal van de big. Teveel onverteerbaar voer in de darmen is een voedingsbron voor bacteriegroei van onder meer e-coli. Met NutriPower+ is de invloed van grondstoffen op voeropname en darmgezondheid van biggen beter te voorspellen dan voorheen. Dankzij de verzamelde data worden voor het voer grondstoffen geselecteerd die biggen het best kunnen benutten. Dit zorgt voor betere voeropname, groeisnelheid, voerefficiëntie en darmgezondheid.
Modern varken
Overigens is de voeropname van de moderne varkens zo groot dat de maag het soms niet aan kan en dat het voer onvoldoende wordt aangezuurd en onverteerd naar de darmen gaat. Dat zorgt wederom voor darmgezondheidsproblemen. Het gebruik van goed verteerbare grondstoffen en vezels (voer blijft hierdoor langer in de maag) kan voorkomen dat er teveel onverteerd voer naar de darmen toegaat. Afgezien van een betere darmgezondheid is de mestkwaliteit ook beter. Varkenshouders met veel problemen op het gebied van darmgezondheid en mindere mest (diarree/dunne mest) doen er daarom verstandig aan om eens te kijken naar hun voer en de voeropname.
140 grondstoffen onderzocht
Volgens de voercoöperatie is het huidige systeem, dat de diervoederindustrie nog op grote schaal gebruikt om de benutting van voedingsstoffen bij biggen te beoordelen, verouderd en onnauwkeurig. Jan Fledderus, Innovatiemanager biggen bij ForFarmers. „Dat oude systeem is niet gebaseerd op onderzoek bij biggen, maar op metingen van onverteerde voedingsstoffen in de mest van varkens met een lichaamsgewicht van 40 kg of meer.”
ForFarmers heeft de afgelopen jaren, samen met Trouw Nutrition, gewerkt aan een nieuw systeem. Meer dan 140 grondstoffen werden onderzocht en opnieuw beoordeeld met behulp van de nieuwste analysetechnieken die ook in de humane voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt. De invloed van maagzuur op de spijsvertering bij biggen, evenals de snelheid van eiwit- en zetmeelvertering, waren enkele gemeten factoren. Fledderus: „Deze studie toonde ook aan dat de pH-waarde in de maag van biggen heel anders is dan bij oudere varkens. En dat is van grote invloed op de opname en beschikbaarheid van voedingsstoffen.”