Column: Alles blijft bij het oude: Boerenvarkensprijs onveranderd op 2 euro
Met wat knip en plak werk kan deze week de column wel geschreven worden, want wat is er veranderd? Niet veel. Het aanbod is iets ruimer en de prijzen blijven onveranderd. De Duitse Teleporc is een jojo. Een centje erbij en een centje eraf. In België stijgen de varkensonderdelen wel maar de notering niet. Spanje doet net als vorige week er 0,7 cent vanaf. Frankrijk houdt de prijs gelijk.
Varkenshouders willen voor deze ‘lage’ prijs niet verkopen
Denemarken stijgt echter wederom. Deze week met 0,2 kronen, maar door het wisselkoersverschil is het in euro's net iets meer dan vorige week. Waarom kan Denemarken nog wel verhogen? Tot veertien dagen geleden hielden ze met hun verhogingen gelijke tred met Duitsland, maar nu zijn ze al 6 centen meer gestegen. Zit er dan toch rek in de markt of geven de Denen als coöperatieve slachterij de opbrengst meer door aan hun leveranciers: De vleesvarkenshouders? Deze ontwikkeling zien de Duitse varkenshouders natuurlijk ook en op Teleporc worden daarom heel weinig varkens verkocht. De voornaamste oorzaak is dat de varkenshouders hun slachtvarkens niet voor deze ‘lage’ prijs willen verkopen. De slachtgewichten blijven elke week licht stijgen. Dit lijkt aan te geven dat onze oosterburen toch nog op een hogere prijs rekenen.
Voor Nederland blijft ook alles bij het oude en onveranderd. Maar als het lang onveranderd blijft, komen er ook de sceptische geluiden dat we eerder naar beneden dan naar boven moeten kijken. Tegen het licht van zo weinig beweging in de varkensprijs blijft de Boerenvarkensprijs ook op onveranderd staan met een mooie prijs van 2 euro.
Ook in de rest van Europa zijn er geen prijsveranderingen voor biggen
Voor de biggen geldt hetzelfde verhaal. Volgens sommigen kan de biggenprijs wel naar boven, maar dit lijkt meer vanuit een eigen belang dan beredeneert vanuit de marktsituatie. In Duitsland staat de notering op onveranderd en daarmee blijft het verschil met Nederland even groot in het voordeel van de Duitsers. Ook in de rest van Europa zijn er geen prijsveranderingen. De Boerenbiggenprijs kan dus maar één ding doen en dat is ook onveranderd blijven op 54 euro. In week 42 of 43 begint de stijging van de biggenprijs normaliter; dus nog even geduld.
We hebben 15 miljoen medestanders
Dinsdag 1 oktober, een heel bijzondere dag. Wat heb ik genoten en het mooie is HEEL Nederland staat achter ons. We hebben veel meer draagvlak dan we in onze stoutste dromen hebben kunnen vermoeden. Prachtig is dit. Maar onze minister is horende doof en ziende blind. Ze gaat gewoon weer door waar ze was gebleven. De natuur is het belangrijkste voor haar en daar gaat ze alles voor doen. Haar Tweede Kamer brief over stikstof is zo onduidelijk en dat is haar kracht. Verdeel en heers; zorg dat boeren amper weten waar ze aan toe zijn, zodat de motivatie weg gaat. Dat er weer een grote actie komt, is voor mij al wel duidelijk. Maar nu weten we dat er 15 miljoen medestanders zijn en laten we zorgen, dat we die houden.