Schreijer: 'EU moet nu groene kunstmestvervanger toestaan'
De Europese Commissie presenteerde woensdag haar nieuwe actieplan voor meer hergebruik ('circulaire economie'). Naast meer onderzoeksubsidies voor afvalrecycling onthulde de Commissie ook een herziening van de Europese meststoffenverordening.
„Een unieke kans voor boer, natuur, milieu en groene investeerders”, stelt Schreijer enthousiast. „Dit biedt eindelijk de mogelijkheid voor toelating van groene kunstmestvervangers. Dit wordt het schoolvoorbeeld van het sluiten van de kringloop. Het is schoner, groener en goedkoper.”
„Absurd dat digestaat nog steeds als afval behandeld wordt, terwijl het zeer hoogwaardige en duurzame meststof is! De boer kan hiermee zijn eigen schone kunstmestvervanger maken”, benadrukt het Europarlementslid. „Deze groene kunstmestproductie zal bovendien het mestoverschot in Nederland helpen oplossen en een tekort aan fosfaat voorkomen.”
Klimaatvriendelijk alternatief voor kunstmest
Boeren mogen nu slechts beperkte hoeveelheden dierlijke mest op hun land uitrijden. Bovendien zijn boeren nog steeds aangewezen op de inzet van kostbare kunstmest. Onderzoekers ontwikkelen al langer technologieën om, gedurende het proces van mestbe- en -verwerking voor groen biogas, uit het overblijvende digestaat mineralenconcentraat te produceren.
„Mineralenconcentraat uit verwerkte mest is een schoon en klimaatvriendelijk alternatief voor kunstmest. Groene kunstmest verkleint het mestoverschot, drukt de kosten van de mestafzet voor de boer en levert groen biogas op”, stelt de Overijsselse politica in Brussel.
„Dit is goed voor de portemonnee, goed voor het klimaat en goed voor het milieu: daarom moeten de Commissie en de lidstaten nu doorpakken, vooral tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap begin 2016!” De 'circulaire economie' leidt volgens de Europese Commissie tot meer banen en concurrentievermogen.