Tijdelijke dip in vleesconsumptie na WHO-rapport
Consumenten in Nederland hebben eind oktober - daags na de berichten van de Wereldgezondheidsorganisatie dat rood en bewerkt vlees darmkanker kan veroorzaken - 8 procent minder vleeswaren gekocht in de supermarkt.
Dat blijkt uit de gegevens van alle Nederlandse supermarkten die marktonderzoeksbureau IRI wekelijks ontvangt, melden diverse media waaronder de NOS.
De afgelopen twee weken is de verkoop van vlees gestegen met respectievelijk drie en één procent. Het is dus nog lager dan voor de berichtgeving, maar stijgt gestaag. „We schrikken blijkbaar van de berichten, maar na vier weken vallen we terug in het normale patroon”, zegt Sjanny van Beekveld van IRI.
Dalende vleesconsumptie
Over een langere periode daalt de vleesconsumptie in Nederland wel, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR in opdracht van Wakker Dier. Gemiddeld at een Nederlander in 2014 ongeveer 76,3 kilo vlees per jaar, vergeleken met 80,8 kilo in 2010.