Met CCM heeft u goud in handen
CCM is korrelmais die nat (ds 65%) gemalen en ingekuild wordt, waarbij de spil gedeeltelijk of geheel kan worden meegemalen. Het aandeel spil zie je terug in het percentage ruwe celstof. AR neemt alleen ongemalen korrels mais in om de kwaliteit te garanderen. De spil bevat geen voedingswaarde. Daarom wordt bij de inname beoordeeldf of de korrels heel zijn en of er geen spil wordt meegeleverd. Het drogestofgehalte moet minimaal 60% zijn.
Optimale voederwaarde
De CCM moet voor een optimale voederwaarde zo fijn mogelijk worden gemalen. De melkzuurbacteriën vermeerderen zich exponentieel als de kuil luchtdicht is afgesloten. Er komt warmte vrij en vervolgens wordt melkzuur gevormd door de melkzuurbacteriën. Na acht weken is de CCM stabiel. Het is koud, ruikt fris en kan gevoerd worden. Het is een zeer smakelijk product en ook zeer geschikt voor jonge dieren.
Betere natuurlijke weerstand
De CCM van AR is geen gewone CCM. AR voegt exclusieve melkzuurbacteriën toe in plaats van propionzuur. Via de CCM komen de melkzuurbacteriën in de darmen van het varken. Dit zorgt voor een betere darmflora en daarmee voor een betere natuurlijke weerstand. De spieraanzet bij biggen en vleesvarkens neemt toe doordat de verteringscapaciteit van met name eiwit groter wordt.
Melkzuur zorgt voor pH-daling
Om de groei van micro-organismen in de maag te beperken, moet de pH in de maag omlaag. Een big is niet in staat om zelf de pH in de maag naar beneden te krijgen. Het smakelijke melkzuur dat in CCM zit kan de big hierbij ondersteunen. Op darmniveau heeft melkzuur geen antimicrobiële eigenschappen. Het kan wel zeer goed opgenomen worden in het bloed, waarna het efficiënt ingezet kan worden in verschillende stofwisselingsprocessen.
CCM heeft een ander werking dan mais
De basis van CCM is hetzelfde als van mais. Doordat de zetmeelstructuur van mais veel grover is dan van bijvoorbeeld tarwe is het lastiger verteerbaar. Echter, de CCM is al voorverteerd door het fermentatieproces van minimaal 6 weken. De zetmeelstructuur is hierdoor voorbewerkt, wat het product beter verteerbaar maakt voor jonge dieren. Bovendien ondersteunt CCM de vertering door de aanwezigheid van organische zuren.
Het verstrekken van CCM
- In brijvoermachines of CDI’s: los voeren. Een voormenger is dan noodzakelijk. AR levert losse CCM en heeft altijd CCM beschikbaar.
- Biggen in de kraamstal of gespeende biggen: los voeren uit zakken. AR heeft eigen CCM in zakken die goed geconserveerd is.
- Indien er geen mogelijkheid is om losse CCM te voeren op een brijvoerbedrijf heeft AR Agrubrij ontwikkeld. Deze is beschikbaar in een biggen- en een vleesvarkensvariant.
- (Lacto)zeugen, biggen en vleesvarkens: CCM geperst door het voer. AR heeft haar fabrieken hier op aangepast en is hiermee uniek in Nederland.
- Biggen en startvleesvarkens: CCM los bij het voer gemengd. We noemen dit OPTIFIT. Ook dit is mogelijk in de AR-voerfabriek.
CCM voeren
De andere componenten in het voer zijn ook heel belangrijk wanneer CCM in een rantsoen wordt ingerekend (los of door het voer). CCM geeft een snellere vertering. Daarom dient er een goed evenwicht te zijn tussen CCM, eiwitvertering en vezelwerking. Laat daarom voordat u CCM gaat voeren altijd uw AR-specialist het rantsoen doorrekenen.