Stichting Stikstofclaim wil schades gaan verhalen op overheid
Door de stikstofmaatregelen, die de Rijksoverheid en de provincies willen gaan nemen, worden miljarden euro’s economische waarde van de agrarische sector afgenomen. De voorgestelde vergaande maatregelen zullen volgens Stikstofclaim alle veehouderijsectoren treffen. De overheid gaat haar maatregelen nemen op grond van de uitkomsten van rekenmodel Aerius van het RIVM, dat een onzekerheid rapporteert in de berekeningen van 50 tot 100 procent (bron RIVM) en volgens stichting Stikstofclaim nooit gevalideerd is met metingen.
Organisatie
De stichting Stikstofclaim start 9 oktober met haar taak. Ze zal alle veehouderijsectoren vertegenwoordigen. Ze gaat de schadeprocedures collectief oppakken. Naarmate er meer deelnemers zijn, kunnen meer procedures worden gestart. Voor 150 euro kunnen ondernemers meedoen. De binnengehaalde schadevergoedingen worden toegekend aan de deelnemers. Het bestuur, bestaande uit vertegenwoordigers van de verschillende veehouderijsectoren en wordt ondersteund door een team van juristen en advocaten. Het stichtingsbestuur van Stikstofclaim bestaat uit: John Spithoven (voorzitter), Mieke Smits (secretaris, melkveehouderij), Nynke Koopmans (penningmeester, melkveehouderij), Marcel Doesschot (intensieve veehouderij). De leden roepen veehouders op zich komende week aan te melden.
Veel grote financiële schades
Op basis van de zogenaamde stikstofbrief van 4 oktober van LNV-minister Carola Schouten en het rapport ‘Niet alles kan’ van de Commissie Remkes voorziet de stichting voor veel bedrijven grote financiële schades. Zo kan uit de stikstofbrief van minister Schouten het beeld ontstaan dat het aantal ‘piekbedrijven’ naar schatting 100 tot 150 stuks zal bedragen. In de tweede ronde echter, zijn de provincies aan zet. Die brengen momenteel in kaart welke bedrijven teveel stikstof uitstoten op aangrenzende natuurgebieden (op basis van het Aerius-model). Uit de handreiking voor provincies blijkt dat de provinciale stikstofmaatregelen naar schatting duizenden bedrijven zullen treffen, in alle sectoren: melkvee, vleesvee, varkens, pluimvee. Bedrijven die binnen een straal van circa 1 km van natuurgebieden liggen, wordt ontwikkelruimte afgenomen. De waarde van deze bedrijven zal dalen en/of onverkoopbaar worden. Latente ruimte, productierechten en/of milieu productieruimte worden afgenomen zonder (voldoende) financiële compensatie. Verder is de overheid voornemens maatregelen te treffen op grond van het rekenmodel Aerius, dat nooit getoetst is met metingen en grote onzekerheden kent (50 tot 100 procent op de depositieberekeningen). Daarnaast spreekt de Commissie Remkes in zijn eerste advies van een model dat, volgens de stichting, in belangrijke mate is gebaseerd op aannames.
Werkelijke metingen
In de periode 2020 tot 2023 wordt de werkelijke depositie gemeten. De stichting verwacht dat deze metingen tot andere uitkomsten leiden dan het Aerius-model. Bij overhaast invoeren van maatregelen op grond van aannames bestaat het risico dat zaken in werkelijkheid anders blijken te liggen. En ondernemers voor niets of op verkeerde kosten zijn gejaagd.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: Stichting Stikstofclaim, Geesje Rotgers