Wel of geen Brussels geld voor warme sanering?
Eerder vertelde Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik dat ze van Hogan de toezegging had gekregen dat Nederland wel aanspraak kon maken op extra EU-geld om een warme sanering door te voeren.
Hogan's woordvoerder spreekt tegen dat Nederland daarvoor extra geld kan krijgen. „De 29,9 miljoen die Nederland heeft gekregen, mag het land gebruiken om de melkvee- en varkenssectoren te ondersteunen”, stelt ze.
Eigen middelen
Volgens haar mag Nederland dat bedrag zelfs verdubbelen met eigen middelen. Ook mag ons land gebruik maken van de 80 miljoen die Brussel heeft gereserveerd om zelf de boeren te ondersteunen, maar dan enkel via de programma’s die daarvoor zijn opengesteld. Bijvoorbeeld via het programma voor particuliere opslag van zuivel, waar Nederlandse bedrijven al flink gebruik van maken. En dus niet om de varkenssector te saneren.
In september heeft de Europese Commissie 500 miljoen euro uitgetrokken om de crisis in de melk- en varkenssectoren te bestrijden. 420 miljoen euro daarvan is uitgedeeld aan lidstaten – Nederland kreeg 29,9 miljoen – en 80 miljoen euro hield de Commissie zelf om marktondersteuningsprogramma’s als particuliere opslag van zuivel en varkensvlees uit te voeren.
Annie Schreijer-Pierik opperde onlangs om met de 30 miljoen euro die Nederland heeft gekregen en het extra geld vanuit Brussel de sanering door te voeren. „Particuliere opslagregelingen helpen de sector niet op lange termijn”, zegt ze.