Enquête: Zeugenhouders stoppen massaal
Al langer waren de dramatische geruchten uit de sector hoorbaar dat steeds meer zeugenhouders het eenvoudigweg niet meer konden bolwerken en moesten stoppen. De cijfers uit het onderzoek van Pig Business, waar 259 vermeerderaars ofwel 11,9 procent van de Nederlandse vermeerderaars aan deelnamen, onderstrepen dit desastreuze beeld. (CBS 2014: 2.170 bedrijven met gemiddeld 440 zeugen)
Vanaf de zomer tot en met december dit jaar zijn er omgerekend 269 bedrijven gestopt. In totaal gaat het dan om 118.360 zeugenplaatsen die aan het einde van dit jaar zijn verdwenen. Het zijn niet alleen de kleine bedrijven die stoppen Van de 269 stoppende zeugenhouders heeft meer dan veertig procent een bedrijf met meer dan 500 zeugen.
Ten opzichte van 2014 is dat een drastische toename van stoppende zeugenhouderijen. Toen stopten er ‘slechts’ 84 vermeerderaars. De koude sanering van de sector is daarmee allang begonnen.
Helft van de zeugenstapel
Schrikbarend is daarnaast het aantal zeugenhouders dat zegt te moeten stoppen als de prijzen komend half jaar niet veranderen: 36,7 procent (omgerekend 798 zeugenhouders). Wanneer dit aspect wordt doorberekend (met een verwachte stijging van het gemiddeld aantal zeugen naar 470 per bedrijf in 2015), zullen er in 2016 voor Nederland 375.060 zeugenplaatsen verdwijnen.
In 2014 werden er volgens het CBS in Nederland 955.317 zeugen gehouden. Wanneer de prijzen komend half jaar niet veranderen verdwijnt bijna 40 procent van het aantal zeugen. Mogelijk wordt een deel van deze zeugenplaatsen door uitbreidende zeugenhouders overgenomen.
Schade beperken
Naast de bedrijven die al gestopt zijn en de bedrijven die onder huidige omstandigheden verwachten komend half jaar te moeten stoppen, zijn er ook zeugenhouders die twijfelen. Ruim 12 procent van de ondervraagde zeugenhouders geeft aan te twijfelen over stoppen. De reden voor de twijfel is het beperken van de financiële schade.
Wanneer deze 12 procent ook stopt, gaat het omgerekend om 261 bedrijven en daarmee 122.670 zeugen die verdwijnen. Overigens geeft 28,9 procent van de vermeerderaars aan dat ze financieel veerkrachtig genoeg zijn om de crisis te overleven.
Vleesvarkenshouders
Onder de vleesvarkenshouders is de nood minder hoog. Op het onderzoek reageerden 234 varkenshouders met vleesvarkens. Slechts 3 procent gaf aan dat ze in het laatste half jaar gestopt zijn of in middenin het proces van bedrijfsbeëindiging zitten.
Van de vleesvarkenshouders geeft 38 procent aan dat het bedrijf financieel veerkrachtig genoeg is om de crisis te overleven. 28 procent zegt te moeten stoppen als de prijzen komend half jaar niet veranderen, 14 procent twijfelt over stoppen en drie procent is vorig jaar al gestopt. De resterende 14 procent heeft een voergeldregeling, houdt minder varkens of doet mee aan de stoppersregeling.
Het vakblad Pig Business en Pig Business.nl zijn benieuwd naar de verhalen van varkenshouders. Wanneer u uw verhaal met ons wilt delen kunt u contact opnemen via 0314-359940 of mailen naar redactie@pigbusiness.nl
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Tekst: Joyce Cornelissen
Beeld: Ingrid Zieverink