Belangrijke doorbraak in strijd tegen PRRS
Het moederbedrijf van varkensfokkerijorganisatie PIC zegt dat het PRRS resistente-varken te danken is aan een langdurige samenwerking met de Universiteit van Missouri. Door gebruik te maken van DNA-technieken is het onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit gelukt om varkens te fokken die een specifiek eiwit missen dat nodig is om het virus in het dier te laten verspreiden. Uit de resultaten van de eerste studies blijkt dat deze PRRS-resistente varkens niet ziek worden en normaal blijven groeien wanneer ze in contact komen met het virus.
Belangrijke doorbraak
Genus verwacht dat varkenshouders over vijf jaar gebruik kunnen maken van de eerste PRRS-resistente varkens. Genus wil exclusief via PIC de varkens gaan verkopen. Genus en de Universiteit van Missouri noemen het PRRS-resistente varken een belangrijke doorbraak: „We zien dit als een belangrijke doorbraak in de aanpak van deze verwoestende ziekte die zoveel leed veroorzaakt voor veel dieren in heel de wereld."
PRRS is de belangrijkste varkensziekte en leidt wereldwijd tot grote economische verliezen. De belangrijkste gevolgen van infectie met het virus voor varkens zijn: verwerpers, verminderde groei en vroegtijdige dood. Hoewel PRRS al meer dan 25 jaar aanwezig is, blijkt er nog steeds geen oplossing voor te zijn.
De eerste onderzoeksresultaten van de Universiteit van Missouri over het PRRS resistente-varken zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Biotechnology op 7 december.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Bram Teeuwsen