Nieuwe MKZ-test bepaalt besmette versus gevaccineerde varkens
De test is ontwikkeld in het Swine Health Information Center van de Iowa State University in Amerika. Het is ELISA test (enzyme-linked immunosorbent assay) voor varkens. Onderzoeker Paul Sundberg van het Swine Health Information Center zegt dat één van de belangrijkste eigenschappen van deze test het vermogen is om onderscheid te maken tussen vaccinantilichamen en antilichamen die uit blootstelling aan het MKZ virus voortkomen. Er zijn MKZ-vaccins die beschikbaar zijn en als varkens MKZ krijgen zullen deze vaccins waarschijnlijk worden ingezet om de verspreiding van het virus te controle en te voorkomen.
Voor de ontwikkeling van deze test was het onmogelijk om het bloed van gevaccineerde dieren te testen, want de antilichamen van een vaccin waren niet te onderscheiden van de antilichamen die uit een natuurlijke infectie zouden kunnen komen. Er werden experimenten uitgevoerd met zogenaamde markervaccins, maar de resultaten waren niet bevredigend en niet geaccepteerd door landen als afdoende maatregel om aan te tonen dat het betreffende varkensvlees geen MKZ had, maar antilichamen van een vaccin. De angst bleef bestaan dat er toch een varken met het daadwerkelijk MKZ virus een land kon binnenkomen. Een dier kan bij een natuurlijke infectie namelijk lange tijd dragen van het MKZ -virus zijn.
Daarentegen zal het ‘vaccinvirus’ aanzienlijk korter in het lichaam blijven en deze eigenschap is volgens de onderzoekers belangrijk om een onderscheid tussen natuurlijk en gevaccineerde varkens te kunnen maken. Met de test denken ze de dieren te kunnen differentiëren en moet het duidelijk zijn welke dieren een hoger risico lopen en een besmettings- en verspreidingsbron kunnen zijn. En juist dat gaat belangrijk zijn in het geval van een uitbraak van MKZ.
Vooralsnog is de test nog in een (vergevorderd) ontwikkelingsstadium, maar veldproeven hebben al aangetoond dat er een hoge betrouwbaar is en dat de test in de praktijk toepasbaar lijkt te zijn. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft nog geen goedkeuring verleend, maar het is volgens onder zoeker Sundberg een grote stap voorwaarts in de voorbereiding op een MKZ –uitbraak.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Swine Health Information Center