Groeiend aantal wilde zwijnen met AVP antistoffen
In de afgelopen twee weken is in Polen bij 32 van de 35 bejaagde wilde zwijnen het Afrikaanse Varkenspest virus (AVP) aangetroffen. Zeer opvallend is dat ruim de helft van deze dieren antistoffen hadden tegen het AVP virus. Door deze antistoffen leven de dieren langer en kunnen ze zich over een grotere afstand verplaatsen. Dit vergroot de kans op een verdere uitbreiding van het AVP virus. Dit meldt het agrarisch vakblad LZ Rheinland.
België
Ook in het Belgische AVP gebied zijn seropositieve wilde zwijnen gevonden. Zwijnen die resistent zijn tegen het virus zijn mogelijk besmettelijk. Om te voorkomen dat deze seropositieve wilde zwijnen de ziekte verder in de Belgische regio verspreiden worden deze nu extra bejaagd. Daartoe is de betrokken regio weer tot verboden gebied verklaard voor fietsers en wandelaars.
Aantonen
In de zomer van 2018 troffen Tsjechische dierenartsen, in het bloed bij één van de zes in het Ostrata gebied gevangen wilde zwijnen, voor het eerst AVP antistoffen aan. Antistoffen kunnen aangetoond worden via bloedonderzoek, de zogenaamde ELISA-test. Het virus zelf kan aangetoond worden met een PCR-test. Daarvoor is allerlei weefsel geschikt. Besmette varkens scheiden langdurig het virus uit, dus het virus is ook lange tijd aantoonbaar in besmette varkens.
Lees ook het artikel 'Een jaar AVP België: 'Voorzichtigheid blijft geboden' in het vakblad Pig Business van vrijdag 4 oktober. Ontvangt u het vakblad nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Op 24 oktober geeft de Vlaamse POV-voorzitter Tom Mertens tijdens de Pig Business thema-avonden een lezing over de ervaringen en lessen omtrent de uitbraak van AVP in zijn land.
Op 30 oktober is er bij Farm Focus in Dalfsen thema-avond Diergezondheid over de Afrikaanse varkenspest in België. Gesproken wordt over de AVP in België en de laatste stand van zaken in Nederland.
Meld je hier aan voor deze thema-avond in Nederweert-Eind (24 oktober)
Meld je hier aan voor de thema-avond in Dalfsen (30 oktober)
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: LZ Rheinland, Gezondheidsdienst voor Dieren