Boerenprotest heeft effect op kiezers
PvdD verliest drie zetels in De Hond peiling
Opiniepeiler De Hond denkt dat het gedoe rondom de voorzitter gecombineerd met het opstappen van Marianne Thieme deze partij geen goed heeft gedaan. Leden van de PvdD zijn daarnaast verontrust over de laatste ontwikkelingen binnen de partij. Het ontslag van de voorzitter wordt als ondemocratisch gezien. Vooral jongere leden maken zich zorgen over de gang van zaken binnen de partij. Zij betwijfelen of het bestuur voorzitter Sebastiaan Wolswinkel zo maar aan de kant mocht schuiven. Volgens interimvoorzitter Ruud van der Velden had het bestuur het recht om stappen te ondernemen tegen Wolswinkel.
PVV wint
De peiling van De Hond laten ook het effect zien van onder meer de boerenacties van deze week. De actie heeft voor wat verschuivingen gezorgd. VVD en CDA raken 1 zetel kwijt. PVV wint er 2, FVD en 50PLUS winnen er 1. Het verlies van PvdD ging vooral naar GroenLinks en D66. Maar omdat GroenLinks tegelijk ook verder verzwakte is het saldo voor die partij deze week gelijk. Terwijl de PVV tussen eind maart en eind mei nog rond de 8 zetels stond, is deze club nu toch weer de 3e partij. FVD wint voor het eerst weer.
Menig over boerenacties
De acties van de boeren en rondom klimaatverandering kennen volgens De Hond grote verschillen in rangorde bij de kiezers van de verschillende partijen. D66-, GroenLinks- en PvdD-kiezers laten een spiegelbeeld zien van de scores van FVD en PVV en in mindere mate CDA en 50PLUS. De tegenstellingen tussen de kiezers van de verschillende partijen bij de sympathie voor de boeren is nog groter dan bij de acties rondom de klimaatverandering. Bij kiezers van vijf partijen (D66, GroenLinks, PvdA, PvdD en SP) staan de acties van de boeren onderaan. Terwijl bij drie partijen die acties bovenaan staan (FVD, PVV en CDA) en bij twee partijen op de tweede plaats (VVD en 50PLUS).
Maatregelen stikstof
Verder blijkt uit de peiling dat tweederde deel van de Nederlanders vindt dat er maatregelen genomen moeten worden om de uitstoot van stikstof te beperken. Kiezers van D66, GroenLinks, PvdA en PvdD zijn vrijwel allemaal voor. Onder FVD- en PVV-kiezers is respectievelijk 79 procent en 65 procent tegen. VVD- en CDA-kiezers scoren rond het Nederlandse gemiddelde.
Van degenen die vinden dat de uitstoot van stikstof moet worden beperkt, vindt het grootste deel dat alle partijen in gelijke mate hun stikstofuitstoot moeten beperken. Onder de kiezers van GroenLinks en PvdD is een meerderheid dat de boeren een relatief grotere bijdrage moeten leveren.
Geloofwaardigheid RIVM
De Hond peilde ook de mening over het RIVM waar afgelopen woensdag ook door boeren werd gedemonstreerd. Over die organisatie lopen de meningen van de kiezers van de verschillende partijen behoorlijk uiteen. FVD- en PVV-kiezers denken dat het RIVM vooral komt met informatie die de overheid welgevallig is. Onder de kiezers van de coalitie zijn er grote verschillen tussen D66-kiezers en de CDA-kiezers; 60 procent kan zich wel goed voorstellen dat de boeren twijfelen aan de cijfers van het RIVM. Ook hier zien we die grote verschillen onder de kiezers van de verschillende partijen. VVD- en CDA-kiezers zijn het voor tweederde deel eens met deze stelling.
Boeren financieel helpen
Diverse maatregelen, die de overheid kan nemen in de richting van de boeren, zijn door De Hond tevens voorgelegd aan de kiezers. Opvallend is dat 78 procent vindt dat boeren die willen stoppen, uitgekocht moeten worden, en dat 24 procent zegt dat dit niet afgedwongen mag worden. Boeren moeten ook financieel bijgestaan worden, geeft 74 procent aan en 70 procent vindt dat ze financieel gecompenseerd moeten worden als ze hun veestapel aanzienlijk verminderen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Gerard Stolk Flickr.com
Bron: Maurice De Hond