Gourmetvlees nu ‘het haasje’ van milieuorganisaties

Uit een vergelijkend warenonderzoek van Natuur & Milieu bleek dat geen enkele gourmetschotel een voldoende scoort. Albert Heijn scoort met een 4,3 het minst slecht op duurzaamheid en dierwelzijn, met haar schotels gourmetvlees. Daarna volgt vlees van Aldi met een 4,1. Tien andere schotels scoorden gemiddeld nog lager.
Alternatief
Wie toch wil gourmetten en het geluid van de actiegroep serieus neemt, krijgt twee keuzes voorgeschoteld. Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij de organisatie, vertelt hoe hij denkt over een éérste manier van duurzaam bijdragen aan het milieu: „Kies voor biologische kip en zo min mogelijk rund of varken.” en wil diervriendelijker bereiken door „Biologisch of met sterren van het Beter Leven-keurmerk.” Een andere optie die de actiegroep adviseert is om de gourmetschotel geheel vegetarisch te serveren.
WakkerDier
Ook WakkerDier grijpt de kerstperiode aan om aandacht te vragen voor hun idealen. Zij publiceerden vorige week over een steekproef die ze hielden met gourmetpakketten. In één van de pakketten zeggen zij de salmonellabacterie te hebben gevonden. Reden om de kwaliteit van de gourmetpakketten in Nederlandse supermarkten als slecht te beoordelen. WakkerDier wil dat supermarkten stoppen met reclame maken voor gourmetvlees. „We zijn geschrokken dat voor de derde keer zoveel bacteriën worden aangetroffen bij een steekproef. Kennelijk zijn supermarkten niet in staat om de veiligheid te garanderen.”
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief