DLV: Voerwinstprijzen dit jaar ver boven de langjarige begrotingsnormen
In begrotingen hanteert DLV, conform de KWIN uitgangspunten, voerwinstprijzen van 77 euro bij de vleesvarkens en 570 euro bij de zeugen (excl. btw). In 2019 verwacht DLV Advies uit te komen op voerwinstprijzen van respectievelijk ruim 100 euro en ruim 875 euro. Dit komt door de hoge opbrengsten wanneer de behaalde resultaten en prognoses voor dit jaar zijn samengevoegd.
„Dit betekent dat de voerwinstprijzen anderhalf keer zo hoog zijn ten opzichte van een ‘normaal’ begrotingsjaar voor bedrijven die 100 procent voerwinst draaien. De verschillen met beter presterende bedrijven, die momenteel bijvoorbeeld 110 procent voerwinst behalen, zijn dit jaar nog groter wanneer het om het voerwinstresultaat gaat”, aldus Rouhof.
Gevolg van goed varkensjaar
Gevolg van een goed varkensjaar is dat veel bedrijven fiscaal een positief bedrijfsresultaat halen. Ondanks de voordelen van een positief resultaat, bestaat de kans dat er belasting moet worden afgedragen wanneer de winst te positief is. Om dit te voorkomen kunnen er volgens DLV nog in 2019 stappen worden genomen. „Hierbij valt te denken aan het naar voren halen van investeringen die eigenlijk pas later gepland stonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan asbestsanering, investeringen in groot onderhoud. Ook zijn er mogelijkheden voor het treffen van voorzieningen voor bijvoorbeeld mest. Voor de lange termijn is ook het wijzigen van de rechtsvorm een mogelijkheid om de belastingdruk te verlagen.”
DLV Advies ontwikkelt maandelijks een voerwinstprognose voor vleesvarkens en zeugen. Deze prognoses zijn alleen inzichtelijk voor geregistreerden. Zij krijgen maandelijks een mail met een link naar de voerwinstprognose van de betreffende maand.