Column: Handelaren willen hogere vleesvarkensprijs
Meerdere handelaren denken dat de varkensmarkt aan de vooravond staat van een prijsverhoging voor de vleesvarkens en ze hebben dit middels het mutatie formulier ook aangegeven. De steeds beter wordende varkensvleesprijzen met daar aan gekoppeld de grote vleesvolumes, die voor deze hogere prijzen worden verkocht, gaan hiervoor zorgen.
Duitsland laat het de komende week nog even afweten
De afgelopen weken werden er in verhouding nog grote aantallen vleesvarkens aangeboden, maar deze aantallen zullen de komende weken afnemen. De vraag naar vlees zal echter onverminderd groot blijven. Denemarken is daar het juiste voorbeeld van met voor de vijfde week op rij een stijging van 0,20 kronen ofwel 2,8 cent. Duitsland, dat normaliter als het gaat om een betere vleesvarkensprijs de trendsetter is, laat het de komende week nog even afweten. Afgelopen dinsdag liet de Duitse Teleporc ons nog heel even schrikken. Het was niet de daling met 1 cent, maar wel de zeer lage aantallen varkens die waren verkocht. Slechts drie van de 19 partijen vonden een andere eigenaar. De oorzaak hiervan is niet helemaal helder geworden. Vrijdag noteerde Teleporc alweer stabiel; van de elf aangeboden partijen werden er zeven verkocht. Voor aankomende woensdag zal de prijs in Duitsland waarschijnlijk nog een onveranderd opleveren. Met een vrije vrijdag voor de boeg is dat het hoogst haalbare. Boerenvarkensprijs blijft dus ook deze week wederom op onveranderd op 2 euro staan; al waren er handelaren die zeiden dat we moesten stijgen.
De vraag naar biggen is groter dan het aanbod
Voor de biggenmarkt lijkt het wel op hetzelfde verhaal als met de vleesvarkens. Hier heeft de verkopende partij echter wel een vinger in de pap en dat betekent dat de prijs op de biggenmarkt wel stijgt. De vraag naar biggen is groter dan het aanbod en daarbij zijn de gewichten van de biggen bepaald niet aan de hoge kant. De Duitse VEZG heeft afgelopen vrijdag ook zijn biggenprijs al verhoogd met 2 euro en daar heeft men het ook over een goede vraag naar biggen. Aangezien er nogal wat Nederlandse biggen de grens overgaan, zal dit ook zijn weerslag hebben op de Nederlandse prijs. België verhoogde zijn biggenprijs met 1,50 euro, maar Spanje doet net als Duitsland ook 2 euro en dat komt voor Spaanse begrippen vroeg in het jaar. De Boerenbiggenprijs doet het deze week nog rustig aan met een prijs verhoging van 1 euro naar 56 euro.
Brabant ga door!
Brabanders, houd de druk erop. Ga door. Niet dat ik denk dat jullie vaart zullen minderen, maar ook hier in het oosten van het land wordt gekeken naar wat jullie bereiken. Als dit voorgestelde en goedgekeurde onrecht bij jullie mag doorgaan, dan kun je er op wachten dat dit voor de andere provincies ook gaat gelden.