SP: Schouten is regie op stikstofdossier kwijtgeraakt
Veel eerder dan op 29 mei, toen de Raad van State uitspraak deed in het stikstofdebat, had het ministerie al waarschuwingen gekregen dat het stikstofbeleid niet houdbaar was. Dat concludeerde de Volkskrant maandag na gesprekken met betrokkenen en na bestudering van interne documenten van de provincies en de rijksoverheid. De krant schetst een beeld van een ministerie dat waarschuwingen in de wind sloeg en zaken te rooskleurig interpreteerde. Scenario’s die ernstige consequenties tekenden werden niet gedeeld met minister Schouten.
Onderbouwing PAS
De minister reageerde in een Kamerbrief. Omdat het Europese Hof van Justitie had geoordeeld dat het PAS in principe toelaatbaar is, zolang het programma voldoende onderbouwd werd, heeft haar ministerie vooral aan de onderbouwing van het PAS-beleid gewerkt, stelt ze daarin. Omdat het Europese Hof de vraag van onderbouwing van het PAS weer teruglegde bij de Raad van State, besloten de Rijksoverheid en de provincies gezamenlijk om de vergunningverlening voorlopig niet stil te leggen. De minister verwijst in haar brief daarbij naar de rechtbank in Overijssel, die oordeelde dat de uitspraak van het Europees Hof van Justitie niet voldoende aanleiding is om de vergunningverlening stop te zetten.
Het rapport waarover de Volkskrant schrijft, is inderdaad zelf niet met de minister gedeeld, schrijft ze, maar het lag wel aan de basis van verdere scenarios, die wel met haar, en met de andere PAS-partners, zijn besproken.
Piekbelasters
Frank Futselaar (SP) gelooft het allemaal niet. „Als de minister met alle scenario’s rekening heeft gehouden, waarom lag er na de uitspraak in mei dan geen plan klaar om de stikstofcrisis aan te pakken“, vroeg hij in de Tweede Kamer. „Waarom is er toen een Commissie-Remkes ingesteld, en zijn we tot op de dag van vandaag nog bezig uit te zoeken wat de grootste piekbelasters zijn en wat er juridisch mogelijk is voor drempelwaardes?”
William Moorlag concludeerde dat alle seinen op donkergeel of rood stonden, in alle scenario’s. „Er lagen wel scenario’s, maar er lagen geen plannen klaar”, stelde hij.
De Kamer, en vooral de partijen in de oppositie, willen nu graag alle analyses en andere documenten over de PAS hebben, die de minister niet al met de Kamer heeft gedeeld. „Maar dat zijn er ontzettend veel”, waarschuwde Schouten. Zij vroeg de Kamer om specifieker aan te geven welke stukken ze wil ontvangen.
Een verzoek om een nieuw debat over de stikstofcrisis, met minister Schouten en minister-president Rutte, werd door een groot deel van de oppositie gesteund, maar door de coalitie verworpen.