Temperatuurmeting zeugen met infraroodcamera verfijnd
Met de verfijnde methode kan nauwkeuriger dan voorheen de temperatuur van zeugen worden gemeten, meldt veearts.nl na een bericht van The Pig Site. „Het is heel belangrijk om de warmteuitstraling van de huid te kennen – de zogenaamde emissiviteit – als de infraroodmetingen worden omgezet naar een lichaamstemperatuur”, legt onderzoeker Dennis Dam Sørensen uit.
Een foutmarge van de emissiviteitmeting van slechts 0,05 graden Celsius levert een fout op van 0,5 graden Celsius bij het schatten van de lichaamstemperatuur. Dam Sørensen nam infraroodfoto’s van zeugen en mat hun lichaamstemperatuur op de traditionele manier met een thermometer.
Door de infraroodfoto’s te relateren aan de werkelijke lichaamstemperatuur op het moment dat ze werden genomen, kon de onderzoeker werken aan een set van referenties.
Meten bij het oor
Hij keek ook naar de deeltjes in de lucht, zoals ammoniak en stof, die de metingen zouden kunnen verstoren. Het bleek dat de infrarode straling van de zeug werd geabsorbeerd door de luchtdeeltjes. Verder gaf een natte huid lagere temperatuurmetingen, terwijl haren geen effect hadden.
Het is ook belangrijk om de temperatuur op de juiste plaats op de zeug meten. Volgens de Deense studie kan er het best worden gemeten bij het oor in plaats van de schouder of de uier.
Aanzienlijke besparingen
Een kosten-batenanalyse toonde aan dat het gebruik van infraroodmetingen voor het meten van koorts bij zeugen kan leiden tot aanzienlijke besparingen voor de boer, vooral wanneer de techniek wordt gebruikt in automatische controlesystemen.
Het onderzoek was gericht op het Post Partum Dysgalactia Syndroom (PPDS) dat een aantal problemen bij zeugen omvat, zoals mastitis, baarmoederontsteking (metritis) en het ontbreken van de melkproductie (agalactie) (MMA). Vroege detectie van het probleem met behulp van temperatuurmetingen kan biggensterfte en het gebruik van antibiotica verminderen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Veearts.nl
Beeld: Ingrid Zieverink