Kabinet trekt half miljard euro extra uit voor stikstofprobleem
In de Kamerbrief laat de minister ook weten dat het kabinet volgende week met een set aan maatregelen komt om op de kortst mogelijke termijn in ieder geval de woningbouw weer vlot te trekken. In tien van de twaalf provincies is vergunningverlening weer mogelijk (alleen in Friesland en Drenthe nog niet). Zo kan volgens de minister toestemming worden aangevraagd op basis van een ecologische beoordeling, intern salderen, en de ADC-toets. De veehouderij is van extern salderen echter uitgesloten. Het kabinet komt wel met een regeling voor de vrijwillige, warme sanering van boerenbedrijven. Het wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken ligt echter nog bij de Raad van State. Voor het uitkopen van boeren en het aanpassen van stalsystemen is veel meer tijd nodig.
Breder pakket met bronmaatregelen
Het kabinet werkt ook aan een breder pakket met bronmaatregelen om een generieke drempelwaarde mogelijk te maken. Schouten heeft bij de Raad van State voorlichting gevraagd over het invoeren van zo’n generieke drempelwaarde. Deze voorlichting verwacht ze in december als basis voor de besluitvorming. Daarnaast wil de minister op kort termijn tot een bestuursakkoord komen met de provincies. Hierin worden afspraken gemaakt over snelle en effectieve uitvoering van de gebiedsgerichte aanpak en toestemmingsverlening om projecten weer mogelijk te maken. Het kabinet en de provincies willen uiterlijk 1 december eenduidige afspraken hebben over de beleidsregels.
Rapportage natuurgebieden
Begin december komt een rapportage van de provincies beschikbaar over de voortgang van de natuurherstelmaatregelen in Natura 2000-gebieden. Een volgende versie van de rekentool om voor alle situaties de stikstofdepositie te berekenen wordt in januari 2020 beschikbaar gesteld. Ook zullen de twintig locaties met stikstofdioxidenmetingen in natuurgebieden worden uitgebreid. Hiermee wordt volgens de minister de verspreiding en depositie van stikstof nog beter in beeld gebracht.
Wetenschappelijke commissie
Minister Schouten gaat een wetenschappelijke commissie samenstellen die beoordeelt of de bestaande meet- en rekenmethodiek voor stikstofdepositie voldoende onderbouwing biedt voor het stikstofbeleid. De commissie betrekt bij haar werk ook buitenlandse meet- en rekenmethoden, in ieder geval de Deense, Duitse en Vlaamse methoden. In het bijzonder heeft de commissie aandacht voor de componenten die de relatie tussen de emissie(bron) en de schade aan de natuur maximaal kan versterken. Voorzitter van deze commissie wordt professor Leen Hordijk. De commissie zal verder bestaan uit minstens vijf personen. De definitieve samenstelling vindt in overleg met de voorzitter plaats. Voor deze klankbordgroep zal, naast een evenwichtige vertegenwoordiging van landbouw- en natuur- en milieuorganisaties, ook het Mesdagfonds een uitnodiging krijgen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Ministerie van LNV