Annie Schreijer-Pierik: 'Ik vertrouw de Commissie-Remkes niet'
Ze doelt daarbij onder andere op het Noord-Brabantse provinciebestuur, waar het CDA deel van uitmaakt, en die het besluit om al in 2022 emissie-arme stallen verplicht te stellen, ondanks dagenlange boerenprotesten, heeft gehandhaafd. Maar ook kijkt ze argwanend naar de uitwerking van de stikstofplannen van het kabinet.
Die plannen zijn gebaseerd op het rapport van de Commissie-Remkes, vertelt ze, en daar heeft ze geen vertrouwen in. „Als je kijkt wie daarin zit; ex-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, die vindt dat de Nederlandse veestapel moet worden gehalveerd, en Hester Maij, en die als landbouwgedeputeerde van Overijssel een beleid heeft gevoerd waar ik het erg mee oneens was.” Nederland moet niet inzetten op krimp van de veestapel en op het onteigenen van land in de buurt van Natura 2000-gebieden, vindt ze, maar op innovatie om de stikstofuitstoot terug te dringen.
Daarnaast moet Nederland op korte termijn nog eens goed kijken naar Natura 2000-beleid. Volgens Schreijer-Pierik is er vanuit Brussel geen noodzaak om zoveel, en zo’n versnippering aan, Natura 2000-gebieden, te handhaven. Dat gebeurt op basis van Nederlandse wetten, niet vanwege Europese eisen. „Wat in ons land gebeurt, gebeurt in geen enkel ander EU-land”, vertelt ze. „Wij voeren die Vogel- en Habitatrichtlijnen veel te streng uit. Dat zegt iedereen met wie ik dit in Europa bespreek.”
Zal de CDA-Europarlementariër op 2 december haar partij daadwerkelijk de rug toekeren, als de stikstofplannen die minister Schouten dan bekendmaakt, nog steeds uitgaan van krimp van de veestapel? Verlaat ze dan daadwerkelijk de partij waarvan ze al meer dan 40 jaar lid is? Schreijer-Pierik laat zich er niet over uit. „Er is nog een maand te gaan tot die datum”, vertelt ze. „Ik ga van het goede uit.”