Kwart van aantal varkens zal wereldwijd sterven aan Afrikaanse varkenspest
De ziekte verspreidde zich in het afgelopen jaar naar landen als China, waar de helft van de varkens in de wereld voorkomt. „Het is de grootste bedreiging voor het commercieel houden van varkens die we ooit hebben gezien," stelt Schipp.
Afrikaanse varkenspest, dodelijk voor varkens maar geen bedreiging voor mensen, heeft de varkensstapel in veel Aziatische landen gedecimeerd. De Chinese autoriteiten hebben sinds augustus 2018 ongeveer 1,2 miljoen varkens vernietigd in een poging de ziekte in te dammen.
Prijs verdubbeld
De prijs van varkensvlees is bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden in China, waar twee derde van al het varkensvlees ter wereld wordt geproduceerd en geconsumeerd. De inspanningen van China om varkensvlees in het buitenland te kopen, evenals kleinere uitbraken in andere landen, verhogen de mondiale prijzen. Er zijn nu tekorten in sommige landen en varkensvlees is vervangen door andere dierlijke eiwitten, zoals kip. Dit heeft de prijs van kippenvlees ook omhoog gestuwd.
Een vaccin is moeilijk te vinden, omdat het virus complex is. Vorige week hebben wetenschappers wel de 3D-structuur van het virus ontrafeld. Dit is volgens Schipp een stap in de goede richting.
Besmettingsroute
Afrikaanse varkenspest wordt verspreid door contact tussen varkens, door besmet voer en door teken. Het is ontstaan in Zuid-Afrika en verscheen in Europa in de jaren zestig. Een recente terugkeer in West-Europa kwam van wilde zwijnen, die mogelijk voor jachtdoeleinden naar Belgische bossen werden overgebracht. De Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouderij (VPOV) sluit overigens ook niet uit dat een nabij gelegen legerbasis de bron van de besmetting is. Belgische militairen verkeerden voor de uitbraak, in september vorig jaar maanden lang in de Balkan, waar AVP al jaren woekert.
Voorraad en noodhuisvesting
De POV in Nederland, stelde vorige week tijdens de thema-avond van Pig Business in Dalfsen, Producenten Organisatie Varkenshouderij adviseert Nederlandse varkenshouders nu al om altijd ervoor te zorgen dat er een voervoorraad is die 72 uur mee kan. Bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) is er een standstill van 72 uur voor het vervoer van veevoeder. Ook moeten varkenshouders nu al zorgen dat er noodhuisvesting is voor minimaal 30 dagen. Bij Afrikaanse varkenspest mogen varkens voor een periode van minimaal 30 dagen niet worden vervoerd.
Tekst: Caroline van der Plas
Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!
Beeld: Agrio archief
Bronnen: persbureau AP, Eigen verslaggeving