Column: Wij consumeren wat wij niet mogen produceren!
Geachte dames en heren Kamerleden,
Dank voor de uitnodiging om hier mijn bezwaren namens vele boeren in Nederland neer te leggen met betrekking tot het handelsverdrag CETA. Ik zal ingaan op een aantal bezwaren, maar eigenlijk kan ik er kort over zijn. Wij consumeren wat wij niet mogen produceren.
Dit alleen al zou voor u reden moeten zijn om een keihard NEE te laten horen over dit gedrocht van een verdrag. Alle mooie woorden over kringlooplandbouw, duurzaamheid en dierenwelzijn zijn geen knip voor de neus waard als Nederland straks zijn handtekening zet onder dit verdrag. Iedereen die hier JA tegen zegt, mag het woord duurzaam, kringloop en dierenwelzijn nooit meer in de mond nemen. En ik zal er persoonlijk op letten dat dit dan ook nooit meer gebeurt.
"Door frames op hun bord te leggen, minachten degenen die dit zeggen de intelligentie en het zelfstandig denkvermogen van de boer en burger"
Zijn boeren en tuinders dan tegen wereldhandel? Dat is een belachelijk frame dat continu door voorstanders van dit soort handelsverdragen op het bordje van de boeren wordt gelegd. Alsof boeren Gekke Henkies en Gekke Annies zijn (hiermee bedoel ik overigens niet de u bekende Henk en Annie van het CDA, maar ik bedoel dit uiteraard spreekwoordelijk).
Als een boer zijn mond opentrekt over waarom CETA een slecht idee is hoort hij:
“Jullie exporteren zelf ook. Raar dat jullie dan zelf tegen handel zijn.”
Of:
“Nou, het is niet de hopen dat andere landen ook zo gaan denken. Dan heeft exporterend agrarisch Nederland een groot probleem.”
Nou, beste Kamerleden en anderen die CETA door de strot van onze boeren, maar zeker ook burgers, willen duwen, ik heb nieuws voor u. Natuurlijk zijn boeren niet tegen handel. En burgers ook niet. Maar wel handel met een gelijk speelveld. Door bovenstaande frames op hun bord te leggen, minachten degenen die dit zeggen niet alleen de intelligentie en het zelfstandig denkvermogen van de boer en burger, deze mensen gaan ook nog eens straal voorbij aan de feiten en cijfers én de knetterhoge kwaliteit van het voedsel dat wij over de landsgrenzen brengen.
"Als je in Canada produceert voor mensen in een straal van 500 kilometer, dan heet het een streekproduct."
Wij moeten niet vergeten dat het Europese voedsel, maar ZEKER het Nederlandse voedsel voldoet aan de allerhoogste standaarden op het gebied van gewasbescherming, dierenwelzijn en milieu. Dus, mensen in andere landen die ons voedsel opeten, eten voedsel van een HOGERE kwaliteit. En niet van een lagere kwaliteit en onder MINDER hoge standaarden geproduceerd zoals bij CETA wel het geval zal zijn.
En ja, de agrarische sector in Nederland exporteert inderdaad, maar 80 procent van het voedsel dat over onze landsgrenzen gaat, wordt binnen de EU, en zelfs in een straal van 500 kilometer afgezet. Even voor uw beeld: Als je in Canada produceert voor mensen in een straal van 500 kilometer, dan heet het een streekproduct.
"Varkenshouderij wordt met CETA keihard onderuit geschoffeld"
Tot slot wil ik even inzoomen op één specifieke sector die door CETA keihard wordt getroffen: de varkenshouderij.
- Deze sector, die meer dan welke sector dan ook al zo veel heeft gedaan op het gebied van reductie van antibiotica- en ammoniak-, fijnstof- en stikstofemissies, al dan niet opgelegd door bovenwettelijke landelijke of daarbovenop zelfs nog provinciale regelgeving;
- Deze sector, die geen OMFIETSVARKENS maakt, maar OMVLIEGVARKENS. Vanuit de hele wereld komen mensen naar onze varkensboeren om te kijken hoe zij op de postzegel Nederland, zulk hoogwaardig en duurzaam varkensvlees kunnen produceren voor een betaalbare prijs.
- Deze sector wordt met CETA keihard onderuit geschoffeld en gebruikt als wisselgeld, ten gunste van andere sectoren. Fijn voor hun, dat ze profiteren, maar eigenlijk moeten WE ALLEMAAL NIET WILLEN dat er voedsel onder LAGERE STANDAARDEN onze kant op komt. Daarmee akkoord gaan, is niet te verkopen aan burgers en boeren.
En ja ik weet dat voor de varkensvleessector de heffingen blijven bestaan. En dat er een quotum is van 80.000 ton. En ja, ik weet dat tot nu toe sowieso nog bijna geen varkens of rundvlees uit Canada hier komt. Maar ELK NIEUW VERDRAG is wéér een druppel in de emmer. Nu CETA, straks Mercosur, EU-Australië etc. En trouwens, de enige reden dat er nu nog weinig hier naartoe komt, is omdat Canadese boeren eerst uitbreiden naar Japan (vanwege TPP-verdrag en waar ook hormoonvlees heen mag), dus makkelijker. Maar de 80 MILJOEN kilo varkensvlees naar Europa, lonkt wel degelijk.
"Maatschappelijke (bovenwettelijke) regels kosten de Nederlandse varkenshouders jaarlijks 19 cent per kilo varkensvlees, bovenop de al bestaande kostprijs. We praten hier over een totale investering van 300 miljoen euro per jaar."
Nederland zegt tegen onze varkenshouders eigenlijk: “Loopt u rustig door, meneer en mevrouw de varkensboer, er is hier helemaal niets aan de hand.” Nou, er is wel degelijk wat aan de hand. Maatschappelijke (bovenwettelijke) regels kosten de Nederlandse varkenshouders jaarlijks 19 cent per kilo varkensvlees, bovenop de al bestaande kostprijs. We praten hier over een totale investering van 300 miljoen euro per jaar. Dat is een INVESTERING van 75.000 euro per varkenshouder, PER JAAR in Nederland. Een investering, die op geen enkele manier wordt terugverdiend. Want wet.
"De varkenshouders in Nederland worden aan alle kanten een oor aan genaaid, als CETA doorgaat"
Door CETA wordt het ongelijke speelveld voor onze varkenshouders nog groter dan dat die al was. Zij hebben al een concurrentienadeel ten opzichte van hun Europese collega’s, daar komt nu ook het concurrentienadeel met Canada bovenop. Bovendien komt er door de invoer van Canadees varkensvlees, nóg meer varkensvlees op de Europese markt, die al vol is. Dit kan leiden tot een lagere varkensprijs. Uit onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat er in de varkenssector mede DAAROM wel degelijk banenverlies kan optreden door oneerlijke concurrentie uit Canada. De varkenshouders in Nederland worden aan alle kanten een oor aan genaaid, als CETA doorgaat. Gaat u het ze vanavond persoonlijk even vertellen? En loop dan gelijk even langs bij uw kiezers, om ze te vertellen dat ze misschien vlees gaan eten dat niet aan de EU- en Nederlandse eisen voldoet en dat u dat goed vond?
Wat het Kabinet steeds wijselijk achterwege laat om te vertellen, is dat bij het in werking treden van CETA wordt opgenomen dat de EU-eisen NIET gelden voor dierenwelzijn. Ach, zegt regering: "Niks erg. Het biedt namelijk wel kansen.” Ja, u HOORT het goed. Het is juist HARTSTIKKE GOED dat dierenwelzijnsnormen NIET in verdragen als CETA worden opgenomen. Het biedt namelijk KANSEN om IN GESPREK te gaan met die landen om dierenwelzijn te bevorderen.... We gaan NIET zorgen dat vlees dat uit verre landen komt, gelijk al voldoet aan onze strenge eisen. Nee man. We gaan PRATEN met die landen over hun dierenwelzijn. Veel beter. Lekker praten met elkaar. En intussen schroeven we regels hier nog een keertje op.
Wij consumeren wat wij niet mogen produceren.
"Intussen mogen varkens in Canada 28 uur lang op transport zonder voer en water"
Want wist u dat varkens in Canada 28 uur lang op transport mogen, zonder voer en water. Koeien 36 uur. En vleeskippen 24 uur zonder water en 28 uur zonder voer?
En wist u dat in Canada zeugen hun hele leven vastgezet mogen worden, terwijl drachtige zeugen in Europa 28 dagen en in Nederland al 4 DAGEN na inseminatie los moeten lopen tussen hun soortgenoten in groepen? Omdat dit beter is voor het dierenwelzijn. En toch wil Nederland dát vlees van Canadese dieren, die mogelijk hun hele leven vast stonden, straks dus onze kant op komt… Maar hé, jongens: Daar wordt wel over GEPRAAT hoor!
Wij consumeren, wat wij niet mogen produceren! Plain and simple.
Als de politiek onze boeren en burgers echt serieus zou nemen, zouden alle partijen in deze ruimte toch als één front hier hartstikke tegen moeten zijn?
Handel is prima. Maar wel: gelijke monniken, gelijke kappen. Geen concessies. Of ALLEMAAL dezelfde eisen, óók op gebied dierenwelzijn en milieu, of niks.
Ik zei een paar maanden geleden hierover al: Boeren en burgers: Laat. Je. Horen. Dat is wat ik hier namens hen heb proberen te doen. Wij rekenen op u.
Dank voor uw aandacht.